Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zatlučená okna a nákupy zásob. Polské Zakopané se chystá na hrůzy silvestra

  15:15
Vyhlášené polské lyžařské středisko Zakopané se chystá na hrůzy provázející vítání nového roku. V předvečer silvestra obchodníci zakrývají výklady a vchody dřevotřískovými deskami, místní obyvatelé se stahují do svých domovů. Silvestr může propuknout, píše na svém webu polský list Gazeta Wyborcza. Místní závidí slovenským sousedům, protože na jižní straně Tater bývá silvestr normální.
Polské středisko Zakopané

Polské středisko Zakopané | foto: ČTK

Zakopané proslulo opileckými výstřelky během davového slavení Valentýna loni v únoru, ještě během covidové pandemie, kdy se situace vymkla z rukou. Každopádně místní nepodceňují prevenci s ohledem na chování davu tisíců lidí se zábavní pyrotechnikou a lahvemi alkoholu v rukou.

„Pro obyvatele Zakopaného je silvestr a Nový rok jedním z nejhorších období roku. Ulice jsou ucpané, chodníky jsou plné lidí, v obchodech stojí dlouhé fronty. Někteří si před svátky dělají nákupy dokonce na několik dní, aby v této době vyráželi ven jen pro základní zboží,“ napsal deník.

Polský areál Zakopané zaplnili lyžaři, mnoho z nich nedodržuje opatření

„Nákupy v této době jsou hrůza. Rychle a bez stání ve frontách je možné je vyřídit jedině hned po otevření obchodů. Od Vánoc do Nového roku do Zakopaného raději nejezdím, zásoby všeho potřebného jsem si udělal už dříve,“ řekl listu Tomasz z jedné z okolních vsí.

Před silvestrem se do metropole polských Tater přesouvají také kolony s policisty, kteří se budou snažit kontrolovat podnapilé davy. Před bary, restauracemi a hospodami, které se odhodlají otevřít, se skupiny vyhazovačů budou snažit uhlídat, aby se dovnitř dostali jen lidé s rezervací a aby před vchodem nepropukaly rvačky.

Zábava provládní televize

Kdysi v poslední noc roku gastronomická zařízení v Zakopaném pracovala naplno. Každý hotel, ubytovna a penzion organizovaly silvestrovskou zábavu. Pořádaly se vyhlášené plesy a bály. Ty vystřídala masová diskotéka, pořádaná provládní televizí TVP.

„Teď po takové zábavě není poptávka. Jedině luxusní hotely pořádají pro své hosty tance. Restaurace chystají večeře s živou hudbou místních horalů, ale není o to velký zájem,“ říká Agata Wojtowiczová z Tatranské hospodářské komory.

Zase zpřísníme. Polská vláda kritizuje řádění v lyžařském středisku

Na zábavu organizovanou TVP si stěžují také další obyvatelé Zakopaného, protože obrovská scéna je obvykle připravena již v polovině prosince a hned po vánočních svátcích začínají zkoušky před silvestrovským koncertem a ty mnohdy trvají do pozdní noci. Umělce je slyšet v okruhu několika kilometrů, a to i v národním parku.

„Nedá se to poslouchat. Od poledne do noci. Několikrát za sebou pořád totéž. Všechno duní, jako by se hudba nedala pouštět potichu. Chápu to na Silvestra, ale to, co se děje před tím, je přehnané. A když skončí koncert, začnou řádit hosté. Těžko se to dá vydržet, ty křiky, hádky a obrovská spousta smetí, a to až do bílého rána. Naše bydlení je oplocené, ale i tak je všude plno odpadků a rozbitých lahví,“ říká Anna bydlící poblíž místa, kde se silvestrovská zábava TVP odehrává.

Nízká kulturní úroveň

Místní úřady si zábavu pochvalují. Tvrdí, že je to propagace Zakopaného. Místní obyvatelé ale mají odlišné pocity. Hodně z nich soudí, že ta zábava není pro město ani laciná, ani prospěšná. „Zakopané přestalo být lázněmi. Stalo se místem vyhledávaným lidmi nízké kulturní úrovně,“ tvrdí Anna.

Silvestrovská zábava přitáhne hosty na několik hodin. Do Zakopaného přijedou speciálně vypravenými vlaky a hned po zábavě odjedou. Zanechají za sebou hory smetí. „To nejsou klienti, po kterých touží turistická destinace. Vytoužený host stráví v Tatrách několik dní,“ říká Agata Wojtowiczová z hospodářské komory.

Rozjaření Poláci se v Tatrách po rozvolnění opatření střetávají s policií

Silvestr bývá také dobou, kdy ubytování podraží i o 30 a více procent. Podle rezervačních portálů je 80 procent kapacit na Silvestra obsazeno. „Silvestr je v sobotu, Nový rok v neděli, a tak hodně hostů má zájem jen o dvě noci,“ říkají hoteliéři. Silvestr je pro ně dobou větších výdělků, ale i většího rizika. Po návštěvě silvestrovských hostí bývají často nutné opravy.

Obyvatelé Zakopaného podle deníku se závistí hledí ke slovenským sousedům, protože na jižní straně Tater slaví silvestr úplně jinak.

„V Tatranské Lomnici se slaví spontánně. Potkáváme se – obyvatelé a naši hosté – v parku v centru města asi půl hodiny před půlnocí. O půlnoci si vyměňujeme přání, bývají ohňostroje a po hodině jdeme domů,“ vylíčil listu jeden z místních obyvatel, Peter.

„V Liptovském Mikuláši na náměstí pořádáme diskotéku. Kromě místních skupin tu bude diskžokej a ve stáncích okolo náměstí si bude možné koupit místní speciality,“ vysvětlila místní obyvatelka.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Na střelnici se smrtelně zranil muž. Policie to vyšetřuje jako sebevraždu

20. dubna 2024  12:36

V pátek odpoledne se na střelnici v Olomouci zastřelil muž ve středních letech. I přes okamžitě...

Florida bude učit děti o nebezpečí a zlu komunismu. Guvernér podepsal zákon

20. dubna 2024  12:34

Floridský republikánský guvernér Ron DeSantis podepsal tento týden zákon požadující vyučovat ve...

Bruselská bitva o ukrajinské pole. Český europoslanec může Kyjevu „zatopit“

20. dubna 2024  12:32

Europoslanec Martin Hlaváček ve čtvrtek vyzval všechny poslance Evropského parlamentu, aby se k...

Tři lidé se zranili při hromadné nehodě na Náchodsku, přistával vrtulník

20. dubna 2024  10:11,  aktualizováno  12:24

Dvě auta, kamion a autobus se v sobotu ráno srazily na obchvatu České Skalice u Říkova na...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...