V Polsku začalo platit zpřísnění potratů, lidé znovu protestují v ulicích

  • 115
Rozhodnutí polského ústavního soudu o omezení práva žen na potrat vstoupilo do praxe. Vládní informační centrum ve středu uvedlo, že ústavní soud předložil písemné odůvodnění svého verdiktu a v souladu s ústavními požadavky vyjde ve sbírce zákonů. V reakci na rozhodnutí znovu vyšly do ulic tisíce lidí. Zkrizitoval ho i ombudsman Adam Bodnar.

Ústavní soud loni v říjnu dospěl k závěru, že umělé ukončení těhotenství kvůli vývojovým vadám plodu porušuje ústavu. Vývojové vady přitom byly v Polsku v minulých letech důvodem většiny provedených potratů. 

Od nynějška budou povoleny jen interrupce při ohrožení života či zdraví matky, anebo pokud je těhotenství důsledkem znásilnění či incestu.

Verdikt nejvyššího justičního orgánu kritizoval v listopadu Evropský parlament. Podle europoslanců toto výrazné zpřísnění potratů ohrožuje zdraví polských žen a povede k rozšíření tajně prováděných a méně bezpečných interrupcí. 

Omezení je podle evropských zákonodárců kromě toho dalším důkazem zvyšujícího se vlivu polských vládnoucích politiků na justici. Polský ústavní soud je totiž složený převážně ze soudců nominovaných konzervativní vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS), jež zpřísnění podmínek pro interrupce podporuje. 

Proti se postavil i veřejný ochránce lidských práv Adam Bodnar. „Odůvodnění rozsudku ústavního soudu znamená pro ženy rostoucí drama. Stát chce dále omezit jejich práva, riskovat jejich životy a odsoudit je k utrpení. Proti tomuto útoku se staví občanská společnost,“ prohlásil.

V zemi, kde se většina lidí hlásí k římskokatolickému vyznání, se přístup k potratům zhoršil i bez přijetí příslušných zákonů. Mnoho lékařů totiž provedení potratu z náboženských důvodů odmítá, upozorňuje agentura Reuters.

Kontroverzní novela začíná platit:

Na znamení protestu proti rozhodnutí soudu vyšly na konci října do ulic desítky tisíc lidí a demonstrace pokračovaly i v dalších měsících. Při protestních akcích se jejich účastníci střeli s pořádkovými silami. 

Poláci se odvrací od církve, zpřísnění potratů příkopy zvětšuje, míní expert

Policie řadu demonstrantů zatkla a obvinila je z porušování zákazu shromažďování, vyhlášeného v rámci opatření proti šíření koronavirové nákazy.

A totéž se dělo i ve středu, kdy proti zavedení zákona do praxe protestovaly ve Varšavě a dalších velkých městech tisíce lidí. Ti opakovali hesla z podzimu jako „toto je válka“ nebo „jebat PiS“. Odkazovali také na nedávné povolení potratů v Argentině. Další protesty mají podle polských médií následovat i v příštích dnech.

Strajk kobiet neboli Stávka žen znovu v ulicích polských měst:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video