Polská herečka Grazyna Wolszczaková

Polská herečka Grazyna Wolszczaková | foto: Paweł MatykaCreative Commons

Každý má právo na čistý vzduch, dal polský soud za pravdu herečce

  • 43
Polská herečka Gražyna Wolszczaková vyhrála soud proti státu, který zažalovala za to, že nedělá dost proti znečištěnému ovzduší. Varšavský soud jí dal ve čtvrtek za pravdu a nařídil státu vyplatit 5 000 zlotých (asi 30 000 Kč) na dobročinný účel, určený žalující stranou. Oznámila to televize TVN 24, rozsudek ještě není pravomocný.

V Polsku leží podle Světové zdravotnické organizace (WHO) třicet z padesáti nejvíce znečištěných měst v Evropské unii. Například v Krakově v jižním Polsku meteorologové ročně naměří až 188 smogových dní. Soud podle televize odůvodnil rozsudek tím, že každý má právo na ochranu osobních práv a na čistý vzduch.

„Je to precedentní rozsudek. Dojalo mě to,“ řekla po vynesení verdiktu Wolszczaková, která svou žalobu vznesla loni v listopadu.

24.ledna 2019 v 13:05, příspěvek archivován: 24.ledna 2019 v 13:54

Po lewej @grazyna.wolszczak_official, po prawej smog. Grażyna Wolszczak wygrała ze skarbem państwa! Smog w Polsce narusza jej dobra osobiste #smog #GrazynaWolszczak #zdrowie #panstwo (fot. Sławomir Kamiński/AG oraz Patryk Ogorzałek/AG) https://t.co/Gn8nL0jOJG https://t.co/OKryRqnY5s

Před soudem vypověděla, že se cítí během posledních deseti let čím dál více omezována tím, že musí sledovat zprávy o stavu znečištění ovzduší. „Mé základní právo, má svoboda je omezována,“ řekla Wolszczaková. „Mám stálý pocit ohrožení. Nikdo smog nemůže popřít. Je dokázáno, že je to čím dál horší,“ dodala.

Wolszczaková kromě státu žalovala i Varšavu, ale později žalobu proti městu stáhla s tím, že chce dát šanci novému týmu na radnici. Ve sporu proti státu se ale rozhodla pokračovat, protože vláda podle ní jen předstírá, že něco proti smogu dělá. Vysouzené odškodnění hodlá nechat poslat jedné dobročinné nadaci v Krakově.

Stát kvůli znečištění ovzduší zažalovali i další známí umělci, jako je herec Jerzy Stuhr, který hrál mimo jiné i v polském filmu Sexmise, či spisovatel a publicista Mariusz Szczygiel, známý i českým čtenářům. Nyní podle TVN 24 chystají hromadnou žalobu, ke které se do března může připojit každý zájemce. Hodlají se mimo jiné domáhat proplacení protismogových masek na obličej či čističek vzduchu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video