Protesty proti PiS před Sejmem ve Varšavě (18. prosince 2016)

Protesty proti PiS před Sejmem ve Varšavě (18. prosince 2016) | foto: Reuters

Expert: Protesty Kaczyńského vládě kazí image, ale čas jí hraje do karet

  • 51
V Polsku už čtvrtým dnem pokračují protesty proti krokům vládní strany Právo a spravedlnost. Opozice požaduje opakování hlasování o státním rozpočtu a odvolání maršálka Sejmu Marka Kuchcińského. K němu však podle analytika Víta Dostála zřejmě nedojde. „Kdyby Kaczyński přistoupil na jeho odvolání, tak by to bylo bráno jako obrovská porážka,“ říká.

Před budovou Sejmu se v pátek sešly stovky lidí, které demonstrovaly proti tomu, že se má od ledna ztížit přístup novinářů do parlamentu. Protesty však brzy nabraly nečekaný směr, když příznivci opozice zablokovali východy z budovy. Premiérka Beata Szydłová a šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński ji museli opustit za pomoci policie (více čtěte zde).

Co nové protesty vyvolalo?
Během hlasování o státním rozpočtu vystoupil opoziční poslanec Michał Szcerba, který si do řečniště přinesl kartu s nápisem „Svobodná média“. Maršálek Sejmu Marek Kuchciński ho několikrát napomenul, poslanec si z něj ale dělal trochu legraci, při proslovu ho třeba oslovoval „milý pane maršálku“. Kuchciński mu za to odebral slovo, kvůli čemuž začali další opoziční poslanci řečniště blokovat. Po několika pokusech o vyjednávání, jak situaci vyřešit, si Kaczynski zavolal maršálka, poslance PiS a některé poslance ze strany Kukiz’15, a Kuchciński přesunul hlasování do jiného sálu. Do toho ale opozice nebyla vpuštěna.

Vít Dostál

Ředitel Výzkumného centra AMO Vít Dostál.

Je ředitelem Výzkumného centra Asociace pro mezinárodní otázky.

Odborně se zaměřuje na středoevropskou spolupráci, polskou zahraniční a vnitřní politiku a českou zahraniční a evropskou politiku.

Některé zdroje uváděly, že poslanci nebyli vpuštěni na základě rozhodnutí maršálka...
To se neví. Páteční večer byl strašný zmatek. Způsob, jakým poslanci schválili zákon o státním rozpočtu a poté i zákon o snížení důchodů bývalým pracovníků tajné policie, je problematický. Hlasování nebylo možné nijak verifikovat. Nebylo možné potvrdit, že v sále bylo kvórum, kolik politiků hlasovalo. Existují videa přímo z toho sálu, která ukazují, že hlasy počítali přímo asistenti poslanců. Tohle otevřelo protesty, které vznikly spontánně.

Kdo stojí v čele protestů?
V čele stojí Výbor na obranu demokracie, který vznikl už loni na podzim, když začaly vznikat první rázné zákony této vlády. Výbor po celý rok organizuje většinu hlavních protestů v Polsku. V protestech se objevují i parlamentní opoziční strany Občanská platforma a Moderní, jejichž představitelé nechtějí, aby to PiS jen tak prošlo a nadále blokují jednací sál Sejmu. Jejich požadavek v podstatě je, aby bylo vráceno slovo poslanci, kterému ho maršálek Sejmu vzal a pořádek jednání se vrátil do tohoto momentu, protože další dění už podle nich bylo nelegální. Dalším požadavkem opozice je, aby byl maršálek Kuchciński odvolaný, protože za to podle nich nese zodpovědnost.

Opozice bude chtít, aby se hlasování opakovalo. Právo a spravedlnost má dostatek hlasů, aby zákony o rozpočtu i důchodech prošly. Podle mého názoru tak udělali obrovskou chybu, protože jim to znovu úplně zbytečně kazí pověst. Myslím, že Kuchcińskému „ruply“ nervy a ta situace vyeskalovala.

Proti krokům PiS o víkendu protestovalo několik tisíc lidí. Znamená to, že zbytek Poláků s vládou souhlasí?
To se tak jednoduše říct nedá, z účasti na demonstracích nelze poznat skutečný počet lidí, kterým to vadí, a kterým ne. Když se podíváme na průzkumy veřejného mínění, tak by se PiS stále pohybovalo na hranici toho, zda v Sejmu získá nebo nezíská absolutní většinu. Společnost je, stejně jako politická scéna, poměrně polarizovaná, a nyní se čeká na nějakou rozbušku, která spor překlopí na jednu či druhou stranu.

PiS má za sebou skupinu věrných, kteří argumenty, které proti straně zaznívají, neslyší. PiS by klesla podpora jedině v případě, že by se Polsku přestalo dařit v ekonomice. Strana nyní zavádí nová opatření, jako je podpora rodin s více dětmi, které jsou trochu levicové a zároveň hodně konzervativní. Proto jim podpora neklesá.

Ovlivnily nynější protesty atmosféru v zemi?
Atmosféru v zemi to ovlivňuje, protesty se neobjevují jen ve Varšavě, ale ve všech větších městech, dokonce i ve městech, které jsou obvykle baštou PiS. Je to úplně jiná situace než třeba v Maďarsku, kde je opozice s trochou nadsázky v několika budapešťských kavárnách a zbytek společnosti to nezajímá. Potenciál demonstrací je v Polsku výraznější. Na druhou stranu je opozice rozdělená na dvě strany a ani jeden z jejich představitelů není autentickým lídrem. Mobilizovat lidi se jim nepodaří, pokud nedojde k poklesu ekonomiky.

Takže obvinění ministra vnitra Mariusze Błaszczaka, že opozice chce nelegálně převzít moc, je zcestné?
To je hloupost, ministr Blaszczak má takový slovník. Opozice se snaží o předčasné volby, ale k těm nedojde. Navíc na tom není nic nelegálního.

Kaczyński che vládnout ze zákulisí, z blízkých mu zůstala jen kočka

Jak velkou roli hraje v současném dění Jaroslaw Kaczyński?
Naprosto zásadní. Kaczyński je bezesporu skutečný vládce Polska, on rozhoduje o tom, jak bude vše pokračovat a jestli má Kuchciński odstoupit. Já si ale myslím, že se ho Kaczyński nezbaví. V jeho okolí je pár politiků, kteří mu jsou extrémně blízcí, někteří už od začátku 90. let, a Kuchciński je jedním z nich. Kdyby Kaczyński přistoupil na jeho odvolání, tak by to bylo bráno jako obrovská porážka. Proto to bude ještě o to složitější a návrh opozice bude těžko dosažitelný.

Neodvolá Kaczyński Kuchcińského ani proto, aby sám sebe zachránil?
On se necítí ohrožený. Řekne: Dobře, my budeme dál jednat v jednom sále a vy zůstaňte v tom druhém sále. Kdo mu v tom zabrání? Předsedovi ústavního soudu Andrzeji Rzeplińskému, se kterým měli nejvíce problémů, v pondělí skončilo funkční období. Ten, kdo příjde po něm, pravděpodobně připustí k jednání soudu soudce, které Rzepliński nechtěl. Ústavní pořádek se během několika měsíců stabilizuje podle toho, jak to vidí PiS. V tom sporu má víc času Kaczyński.

Platí tedy výrok Rzeplińského, že Polsko směřuje k autokracii?
To považuji za silná slova. Volby nikdo neruší, za tři roky nastane šance ve státě provést změny tak, jak si přeje opozice. Pro vládu práva a správu věcí veřejných to není dobrá situace, určitě to Polsku výrazně kazí image, ale neřekl bych, že je v Polsku ohrožená demokracie.

O potratu v Polsku dál rozhodují ženy. Po černém protestu poslanci couvli

Jak se Polsko proměnilo za rok, co je PiS u moci?
Nějaká změna státu určitým způsobem probíhá, ale objevily se i momenty, kdy si PiS uvědomilo, že zachází příliš daleko a trochu ustoupilo - třeba v případě potratového zákona nebo návrhu úpravy shromažďovacího práva. Opozice sice říká, že PiS dělá dva kroky dopředu a pak jeden krok ustoupí, ale ke korekci dochází. Výraznější změny jsou v ekonomické oblasti, například návrh na příspěvek 500 złotých na druhé a další dítě nebo dřívější odchod do důchodu.

Prezident Andrzej Duda se nabídl, že bude mezi oběma stranami fungovat jako prostředník. Postaví se však proti PiS, pokud to bude nutné?
Nepostaví. Duda podepisuje všechno, co mu vláda předloží (Duda je bývalý člen PiS, pozn. red.). V Polsku koluje vtip, že kdyby dal Kaczyński Dudovi podržet svého kocoura, tak mu ho vrátí podepsaného. Duda bude i teď vykonavatelem Kaczyńského vůle, ale je tím kanálem, přes který se bude o situaci vyjednávat.

Jaké jsou možné scénáře dalšího vývoje?
Velmi bych se divil, kdyby se Kaczyński zbavil Kuchcińského. Myslím, že se bude chvilku vyčkávat a testovat, jak silné budou protesty a jak vytrvalá bude opozice. Hlasování se však nejspíš bude muset opakovat, k nějakému kompromisu dojde. PiS ale nepotřebuje spěchat.

Sobotní protest v Polsku:

17. prosince 2016


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue