Kandidát na polského prezidenta Rafal Trzaskowski se raduje z postupu do...

Kandidát na polského prezidenta Rafal Trzaskowski se raduje z postupu do druhého kola voleb. (28. června 2020) | foto: AP

Polsko nepotřebuje monopol. Varšavský starosta věří po prvním kole ve výhru

  • 95
Polská volební komise zveřejnila výsledky nedělních prezidentských voleb. Při téměř stech procentech sečtených hlasů je jasné, že se ve druhém kole utkají současná hlava státu Andrzej Duda a varšavský primátor Rafal Trzaskowski. Ten prohlásil, že ze součtu všech opozičních kandidátů vyplývá, že má šanci vyhrát. Duda ovšem nyní získal ještě více hlasů než před pěti lety.

„Většina Poláků chce změnu. Pokud sečteme výsledky opozičních kandidátů, vyhráli jsme ve většině regionů. Máme velkou šanci vyhrát tyto volby, jsem přesvědčený, že je vyhrajeme,“ řekl po prvním kole varšavský starosta.

Do druhého kola polských prezidentských voleb postoupili Duda a Trzaskowski

Prohlásil také, že vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) a její prezident „slíbili silný, čestný stát“. „Ovšem ukázalo se, že tento stát je dramaticky slabý, což dokazují osudy mnoha lidí, kteří jsou opuštění,“ míní Trzaskowski.

Duda při téměř všech sečtených volebních okresech dostal 43,67 procenta hlasů, Trzaskowski 30,34 procenta. Třetí skončil nezávislý publicista a televizní moderátor Szymon Holownia se 13,85 procenta hlasů. 

Politolog Marek Migalski portálu onet.pl řekl, že klíčové ve druhém kole bude, koho podpoří voliči tohoto nováčka v polské politice. Názorově blíže má k Trzaskowskému než k Dudovi a už dříve naznačil, že primátora polské metropole podpoří.

Trzaskowski i Duda se hned v pondělí vydali na další cesty po Polsku s cílem přesvědčit další voliče. „Potřebná je rovnováha, a ne monopol jednoho uskupení,“ řekl Trzaskowski na shromáždění v Plocku severozápadně od Varšavy.

Pro konzervativce z PiS je udržení Dudy na postu prezidenta klíčové proto, aby dál mohli prosazovat svůj volební program. Tato strana v posledních letech ovládla klíčové posty ve veřejném životě v Polsku a její vláda se dostala do sporů s Evropskou komisí kvůli obavám z porušování principů právního státu a z porušování hodnot EU.

V pondělním rozhovoru pro Polský rozhlas dal Duda najevo, že bude hájit konzervativní hodnoty. Tvrdí například, že pro většinu Poláků je nepřijatelné, aby homosexuální páry mohly adoptovat děti. Rodina má mít podle něho takovou podobu, jaká je v polské ústavě, tedy že jde o svazek muže a ženy. 

Znovu také dal najevo odpor proti hnutí za posílení práv leseb, gayů a transsexuálů, které polští konzervativci nazývají „ideologie LGBT“. Tvrdí, že tato ideologie je zatahována do škol, kdežto rodiče mají právo na výchovu dětí v souladu s tradičními hodnotami.

„Připomíná mi to moje dětství, kdy nás ve škole učili určitou ideologii a doma se říkalo něco jiného,“ dodal prezident, který se narodil v roce 1972 a dětství tedy prožil za socialismu. Polákům nyní slibuje investice a pokračování programů zaměřených na rodinu. „Chci pokračovat ve své prezidentské misi,“ řekl.

Ve druhém kole se Duda podle všeho bude snažit na svou stranu získat voliče Krzysztofa Bosaka, kandidáta krajně pravicového uskupení Konfederace (Konfederacja). Bosaka v neděli podpořilo 6,75 procenta voličů. 

Duda dostal víc hlasů než před pěti lety

Předsedu Polské lidové strany (PSL) Wladyslawa Kosiniaka-Kamysze volilo 2,37 procenta voličů a kandidát polské levice Robert Biedroń, který se jako jediný významnější polský politik otevřeně hlásí ke své homosexualitě, získal 2,21 procenta hlasů.

Biedroń oběma úspěšnějším kandidátům na tiskové konferenci vzkázal, že doufá v pokračování levicového programu. „Zvolme za dva týdny takového polského prezidenta, který bude také mluvčím levice a voličů, kteří doufají v progresivní, otevřené, tolerantní a udržitelně se rozvíjející Polsko. V Polsko, které nikoho nevylučuje a nikoho neopouští,“ řekl podle serveru TVN24.

Jourová se pustila do polského prezidenta kvůli slovům o LGBT coby ideologii

Dodal, že takovým prezidentem se nyní zdá být Trzaskowski, který sice nereprezentuje levici, ale možná jí bude umět naslouchat. 

Server také upozorňuje, že Duda dostal ve volbách zhruba stejné procento hlasů jako vládní strana PiS v loňských parlamentních volbách, takže narazil na své limity.

Bývalá premiérka Beata Szydłová na druhou stranu poukázala na to, že Duda v neděli získal o devět procent více hlasů než v prvním kole prezidentských voleb před pěti lety, což podle ní znamená, že „Poláci pozitivně hodnotí jeho mandát“.

Hlasovat přišlo 64,4 procenta voličů. To je pro první kolo prezidentských voleb nejvyšší volební účast od roku 1995, kdy činila 64,70 procenta. Tehdy do druhého kola postoupili Lech Walesa a Aleksander Kwaśniewski.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video