Lidé protestují proti zpřísnění pravidel týkajících se potratů před budovou...

Lidé protestují proti zpřísnění pravidel týkajících se potratů před budovou ústavního soudu ve Varšavě. (22. října 2020) | foto: Reuters

Interrupce kvůli poškození plodu je protiústavní, rozhodl polský soud

  • 126
Polský ústavní soud rozhodl, že přerušení těhotenství z důvodu poškození plodu, které až dosud představovalo nejčastější zákonem povolenou výjimku ze zákazu potratů v katolické zemi, odporuje ústavě. Podle kritiků nález ústavních soudců, nominovaných až na jedinou výjimku vládnoucí konzervativní stranou Právo a spravedlnost (PiS), povede fakticky k úplnému zákazu legálních interrupcí v Polsku.

„PiS omezuje právo na interrupce,“ napsal opoziční list Gazeta Wyborcza. Připomněl, že ústavní soud, jehož předsedkyně Julia Przylebská je známá přátelstvím s předsedou PiS Jaroslawem Kaczyńským, rozhodoval na základě podnětu od poslanců a poslankyň vládní strany. Podle jejich názoru dosavadní předpisy porušovaly ústavní zásady respektování lidské důstojnosti a ochrany lidského života.

Protipotratový zákon, přijatý v roce 1993, dosud povoloval v polských ordinacích ukončit těhotenství v případě vážného poškození plodu a dále v případě, že těhotenství ohrožuje život či zdraví matky nebo pokud bylo důsledkem znásilnění či incestu. Loni se podle statistik v polských nemocnicích vykonalo 1100 interrupcí, z nichž 1074 bylo právě kvůli poškození plodu.

Před sídlem ústavního soudu protestovaly opoziční poslankyně a občanské aktivistky. Přítomni také byli – a hlasitě o sobě dávali vědět – také zástupci a zástupkyně organizací brojících proti potratům.

„Je to smutný den pro ženská práva,“ napsala na Twitteru komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovičová. Nález podle ní znamená „interrupce v zahraničí pro ty, které si je mohou dovolit, a ještě větší utrpení pro všechny ostatní“.

Pokusům zpřísnit parlamentní cestou polský protipotratový zákon, který už nyní patří k nejpřísnějším v Evropě, zabránily v nedávných letech masové demonstrace žen v ulicích polských měst.

3. října 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video