Přívrženci a odpůrci sexuálních menšin, označovaných zkratkou LGBT,...

Přívrženci a odpůrci sexuálních menšin, označovaných zkratkou LGBT, demonstrovali ve středopolském Plocku. (10. srpna 2019) | foto: AP

Polští poslanci budou hlasovat o zákazu pochodů LGBT, opozice návrh kritizuje

  • 378
Polští poslanci mají v pátek odpoledne hlasovat o návrhu zákona zakazujícího shromáždění a pochody na podporu práv LGBT komunity. O prvním čtení návrhu, který se snaží prosadit ultrakonzervativní nadace Život a rodina, debatoval Sejm, dolní komora polského parlamentu, do čtvrteční noci.

Návrh zákona zvaného Stop LGBT, který je novelou zákona o právu shromažďovacím a několika dalších zákonů, představil zmocněnec občanské zákonodárné iniciativy Krzysztof Grzegorz Kasprzak ze vzpomínané nadace. Po jeho vystoupení vicemaršálek Sejmu Wlodzimierz Czarzasty z opoziční Nové Levice, který řídil zasedání, prohlásil, že to bylo „nejodpornější vystoupení“, jaké během posledních let ve sněmovně vyslechl.

„Dlouhodobým cílem lobby LGBT je zničit manželství a rodiny a veškerý přirozený společenský řád,“ tvrdil Kasprzak, který zdůraznil, že návrh zákona podpořilo svými podpisy 140 tisíc polských občanů. 

„Iniciátoři návrhu a jeho signatáři odmítají zásady politické korektnosti. Nehodláme poslouchat obvinění ze strany levice z mýtické homofobie. Nehodláme se omlouvat za výraz ideologie LGBT, protože to jsou prý lidé, a ne ideologie. Za každou ideologií stojí lidé, tak jako stáli za komunistickou a nacistickou ideologií. Lidé jsou nositeli idejí, občas jsou to ideje dobré, občas špatné. V případě ideologie LGBT jsou extrémně špatné. Máme do činění s další verzí vznikající totality,“ tvrdil podle televize TVN 24.

Polsko zpřísňuje vůči homosexuálům. Děti už si neadoptují ani samostatně

Kritizoval dále „propagandu homosexuality“, kterou označil za „útok na civilizaci, na církev a na normální lidi“. Dopodrobna podle televize popsal různé brutální zločiny a varoval, že se stanou i v Polsku, „pokud nezastavíme hnutí LGBT!“.

„Republika bude taková, jakou vychováme mládež. Proto musíme dbát o jasné poselství příštím generacím. Chceme normálnost, chceme, aby se v naší zemi konaly slušné věci, které vyrůstají z naší tradice, našich kořenů, našeho polského vlastenectví,“ prohlásil jménem poslaneckého klubu vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) poslanec Piotr Kaleta. 

„Pokud slyším, že nejsme pokrokovou zemí, protože my takové věci neuznáváme, že jsme středověk, pak chci být ve středověku, protože to je normální doba,“ dodal s tím, že „předložený návrh možná v této podobě není dokonalý“, ale měl by postoupit do sněmovních výborů, a pro to budou poslanci PiS hlasovat.

Hanebná předloha, míní opozice

Magdalena Filiksová z opoziční Občanské koalice předlohu odmítla jako „hanebnou“. „Je to černý den v dějinách Polska, kdy sněmovna musí jednat o návrhu, který by v demokratickém státu nikdy neměl uzřít denní světlo, protože se šokujícím způsobem neshoduje se zásadními normami ochrany lidských práv a navržená řešení postihují svobodu slova a shromažďování a zákaz diskriminace,“ prohlásila. Upozornila také, že předloha je v rozporu s mezinárodními závazky země.

Její kolegyně Monika Rosová usoudila, že návrhem by se měla zabývat prokuratura, a vyzvala k ochraně dvou milionů polských občanů a občanek z komunity LGBT. „V těchto rodinách jsou vychovávány tisíce dětí, které milují své rodiče a rodiče je milují. Stojíme na straně těchto dětí, vychovávaných páry stejného pohlaví,“ řekla. „Hledáte pedofily? Hledejte je v církví!“ vybídla vládní tábor.

Polský soud odsoudil obec za „zónu bez LGBT“. Jde podle něj o diskriminaci

„Je to strašný, homofobní, právní zmetek, přesycený nenávistí,“ prohlásila o předloze Anna Maria Žukowská z opoziční Levice a vyzvala k odmítnutí návrhu. Další opoziční poslankyně upozorňovaly, že svoboda shromažďování každému občanovi demokratického státu,

Na závěr rozpravy se slova chopila Kaja Godeková ze vzpomínané nadace Život a rodina, aby zdůraznila, že veřejný prostor by měl být spravován na základě „opravdových hodnot“. Za výsměch ustanovením polské ústavy o ochraně rodiny označila, že policie chrání pochody LGBT a pouští slzný plyn na protidemonstrace. LGBT podle ní také nesou vinu za sebevraždy dospívající mládeže.

O návrhu by se podle TVN 24 mělo hlasovat v rámci série hlasování i o dalších zákonech, naplánovaných od 15:45.

10. srpna 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video