Migranti v litevském táboře pro uprchlíky. Do Litvy z Běloruska míří davy migrantů. (2. srpna 2021) | foto: Profimedia.cz

Lukašenkových migrantů se obává i Polsko, na hranici postaví plot

  • 36
Na stavbu plotu na hranici s Běloruskem se kvůli ilegální migraci řízené přes sousední zemi připravuje vedle Litvy i Polsko. Rozhlasové stanici Polskie radio to v úterý řekl ministr obrany Mariusz Blaszczak. Polsko, Litva, Lotyšsko a Estonsko obviňují běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka z organizování nynější migrační krize na běloruských hranicích.

Blaszczak uvedl, že plot podél 418 kilometrů dlouhé hranice s Běloruskem by měl být vysoký 2,5 metru. Armádní inženýři podle něj už vše naplánovali a stavbu převezmou vojáci. Kdy by práce měly začít, v rozhovoru poskytnutém rozhlasové stanici ministr neupřesnil. 

Podle agentury DPA v pondělí zmínil, že stavět by se mohlo začít tento týden. V úterý ministr sdělil, že na hranici s Běloruskem, která je zároveň i vnější hranicí Evropské unie, se kvůli její ostraze přesune v příštích dnech další tisíc vojáků. Přibližně tisíc jich tam pomáhá bránit ilegálním přechodům už nyní.

Evropa staví na hranicích ploty proti migraci, Brusel souhlasí

Lukašenko na konci května oznámil, že Minsk už nebude bránit migrantům v cestě do Evropské unie. 

Podle Polska a pobaltských států, ale i podle EU se chce migrační vlnou pomstít za sankce přijaté proti jeho režimu kvůli tvrdému potlačování opozice a porušování občanských práv v zemi.

Litevská premiérka Ingrida Šimonytéová v pondělí sdělila, že její země postaví podél 508 kilometrů dlouhé hranice s Běloruskem plot do září příštího roku. Vysoký bude tři metry a nahoře bude opatřen ostnatým drátem. Náklady na jeho vybudování by měly dosáhnout 152 milionů eur (téměř 3,9 miliardy korun).

18. srpna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video