Poláci slavili den nezávislosti, Varšavou pochodovalo 200 tisíc lidí

  • 249
Pochodu v den výročí vzniku polské meziválečné druhé republiky se v neděli ve Varšavě zúčastnilo podle policejních odhadů na 200 000 lidí. V průvodu s mořem červenobílých polských vlajek spolu poprvé šli vládní představitelé včetně prezidenta Andrzeje Dudy a premiéra Mateusze Morawieckého a přívrženci radikální pravice.

Záměrem úřadů byl společný pochod, ale dohody na něm se podařilo dosáhnout až v posledních dnech. Nakonec průvod přesto nebyl podle agentury AP jednotný. V čele vládního kráčel vedle prezidenta a premiéra za doprovodu vojska i mocný šéf vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński. Skupina nesla velkou vlajku s nápisem „Pro Tebe, Polsko“.

Kousek za ní šli národovci, mnozí z nich házeli petardy, světlice a dýmovnice. Kromě národních vlajek bylo možné spatřit i zelené vlajky ultrapravicové polské Falangy, rovněž zelené vlajky Lidové strany Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby spolu se slovenskými národními vlajkami a několik praporů italského hnutí Forza Nuova (Nová síla), jehož šéf Roberto Fiore o sobě hovoří jako o fašistovi.

Když prezident Duda vyzýval ve svém projevu před začátkem pochodu Poláky, aby odložili stranou neshody a společně oslavili znovuzískání nezávislosti, ztrácela se jeho postava občas v kouři z dýmovnic.

Opozice se k pochodu nepřipojila. Oslav ve Varšavě - nikoliv však pochodu - se zúčastnil i předseda Evropské rady Donald Tusk. Do ulic vyrazili i antifašisté, občanští aktivisté a zelení.

Gratulaci ke stoletému výročí nezávislého Polska napsal na svém twitterovém účtu i americký prezident Donald Trump.

„Polsko je skvělá země. Gratulace ke sto letům nezávislosti. Nikdy nezapomenu na svůj tamější pobyt!“ napsala hlava Spojených států.

11.listopadu 2018 v 17:03, příspěvek archivován: 11.listopadu 2018 v 20:22

Poland, a great country - Congratulations on the 100th Anniversary of your Independence. I will never forget my time there! https://t.co/gEme6McF1x

V průběhu dne se konaly oslavy a sloužily slavnostní mše i v dalších městech a městečkách po celém Polsku. To 11. listopadu 1918 znovuzískalo nezávislost po dlouhých 123 letech. V neděli ve Varšavě také odhalili pomník bývalého prezidenta Lecha Kaczyńského, který zahynul při letecké tragédii v roce 2010 u Smolenska.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video