Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. (1. ledna 2021)

Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski. (1. ledna 2021) | foto: Profimedia.cz

Máme v zemi českou mutaci viru, je nakažlivější, řekl polský virolog

  • 562
Polský ministr zdravotnictví Adam Niedzielski řekl, že v zemi neevidují britskou variantu koronaviru, mají ale potvrzené informace o české variantě viru. Podle polského virologa Tomasze Dzieciątkowskiho je česká mutace koronaviru nakažlivější.

„V současné době není možné potvrdit nalezení britské varianty v Polsku. Je ale těžké předpokládat, že do naší země nedorazila. Prozatím máme potvrzené informace o takzvané české variantě,“ řekl ministr na tiskové konferenci ke koronavirové situaci v Polsku.

Polské ministerstvo zdravotnictví nevydalo k ministrově výroku doposud žádné další informace. Není jisté, zda se nejednalo jen o ministrovo přeřeknutí. 

Že Niedzielski měl na mysli skutečně údajnou českou variantu naznačuje vyjádření virologa Tomasze Dzieciątkowskiho z Lékařské univerzity ve Varšavě pro server Interia Wydarzenia. Podle něj je česká verze koronaviru nakažlivější, nezpůsobuje však mírnější ani závažnější příznaky onemocnění.

Dzieciątkowski tvrdí, že vakcíny společností Pfizer/BioNTech a Moderna si s českou variantou poradí. Z výzkumu provedeného na univerzitě v texaském Galvestonu vyplývá, že vakcína od firem Pfizer a BioNTech působí proti novým mutacím koronaviru, které se objevily v Británii a Jihoafrické republice.

„Nelze jednoznačně konstatovat, že uvedená mutace je tzv. českou variantou. (Pozn. odborně se jedná o variantu nesoucí deleci 69-70 tzn. ztráta aminokyselin histidin, valin, a současně záměna n139K tzn. záměna aminokyselin asparaginu za lysin ve vazebném místě na ACE receptor S1 RBD). Tyto mutace jsou velmi běžné, např. uvedená delece 69-70 je rovněž přítomna ve variantě, která se nyní vyskytuje ve Velké Británii. Je tedy možné, že k daným změnám, resp. mutacím, došlo v důsledku tzv. konvergentní evoluce a nikoliv v důsledku šíření viru cestováním,“ sdělila portálu iDNES.cz  Klára Doláková z tiskového oddělení Státního zdravotního ústavu (SZÚ). 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video