Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Českého hrdinu mají Poláci za zločince. Jeho pomník rozbouřil Těšínsko

Na Těšínsku už několik týdnů vře spor o pomník legionářského generála Josefa Šnejdárka, který legionáři odhalili k výročí vzniku Československa na vrchu Polední v obce Bystřice. Na pomníku generála dokonce nedávno přibyl hákový kříž.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

..a ještě musím dodat...pokud by čeští historici konečně řešili otázku sedmidení války nemusel bych dostávat"dänikenovskou":-Ppravdu podávanou pouze polskou stranou...jenomže místí historici raději mlčí a a pro ty ostatní je to celkem nezajímavé téma...škoda:-/je hodně ticha z české strany...každopádně by si Šnejdárek zasloužil desku minimálně v Českém Těšíně[>-]..protože o ten tady šlo nejvíc...

2 0
možnosti

Je dokumentární film České televize Těšínsko divné století, nebylo by špatné kdyby jej v této době opakovali na ČT. Obě strany by získaly trochu náhled na zdejší problémy.

2 1
možnosti

Pokud je mi známo tak poláci se snažili při tvorbě svého státu uplatňovat dva zcela rozdílné principy tak jak se zrovna hodilo a kuriózně ve stejný čas Slezko mělo být děleno dle principu národnostního zatímco Ukrajina a Bělorusko dle principu historického. Pokud by zvolili jeden přišli by buď o Těšínsko nebo by dle národnostního principu museli vycouvat s Ukrajiny a Běloruska, kde si naopak podmaňovali cizí národy. ČSR v české části uplatnila historický princip a naopak na Slovensku připojila násilím velké části bez historického i národnostního kontextu - to abych dal najevo, že poláci v tom nebyli sami.

Každopádně se často píše jak češi využili oslabení polska válkou s Ruskem, vpravdě je třeba řici, že si za ní mohli zčásti poláci a rovněž i to, že češi se nakonec zastavili sami, bylo to na tlak Francie, ale nebýt rozumu na české straně tak legionářům nic nebránilo obsadit celé Slezsko. Poláci si akci vyvolali volbami na sporných území což ať se na to podíváte jak chcete bylo prostě provokační a žádný stát na světě by to nenechal bez vojenské odezvy - načasování si poláci vybrali sami a muselo jim být jasné k čemu pak dojde bez ohledu na jejich boj s rusy. Zkoušeli šíleně na jedněch hranicích ječet o národnostním složení a na druhých anektovat jiný národ dle historického práva a k tomu je neúspěch dohnal až k dělení ČSR ruku v ruce s Hitlerem.

Tak nebo tak je to sto let, polské nápisy, polské školy a to na historicky českém území kde se polská menšiny přistěhovala až za pozdního RU - menšina má vše co mít má a je to tak dobře. 

Každopádně vztyčení pomníku českého generála na českém území mi nijak nevadí a polské pobouření považuji za špatný vtip - kdyby to přešli svitla by naděje, že jsme konečně na dobré cestě normálního soužití, ale tato reakce jen vyvolá vášně a bojím se, že o ty bohužel jde polským komunitám, kterým ubývají ti co se k menšině hlásí čímž je ohrožen přísun peněz a pokles prestiže.

12 1
možnosti

Ale ony to ty polské komunity přešly, reakce co vyvolaly negativní vášně jsou na poškození pomníku který tam nějaký ten měsíc stál, a asi polské komunity nevolaly tisku informaci o poškození pomníku a nerozjely negativní kampaň. Článek českého hrdinu mají poláci za zločince nenapsal polák. O vztyčení pomníku generálu Šnejdárkovi media taky nepsala. Poláci tu tímto článkem  vyvolali vášně?

1 6
možnosti

R35o11m34a42n 13S48i32l16n77ý

21. 12. 2012 19:06

Události na Těšínsku jsou jenom kamínek mozaiky v jazykově-nacionálním běsnění, které postihlo velmi promíchanou střední Evropu zhruba mezi roky 1850 - 1950. V tomto není nikdo kladný hrdina, protože tomu propadli úplně všichni a výsledkem toho byly rozsáhlé etnické čistky ze všech stran, které středoevrposký prostor velmi ve všech směrech ochudily.Rv:-/

3 3
možnosti

Ještě jednou, co jsem psal zde v 22.48 (jestli se nepletu).

Těšínsko až po Bílsko náleželo od 14. století nedílně Koruně české.

Generál Šnejdárek měl toto právo vynutit. ČR hlásicí se k odkazu Koruny české postavila pomník. Může toto lidem vyznávající právo vadit?

Pro úplnost opět dodávám - Piastovna kněžna Alžběta Lukrécie, psala dopisy na císařský dvůr do Vídně česky (zemřela 1653). 

DO roku 1848 v celém Těšínsku nebylo polské školy.

Poté bylo mnoho Poláků importováno z oblasti Haliče v důsledku habsburské politiky na Těšínsku, kteří potřebovali oslabit český vliv. Generál Šnejdárek byl čestný voják, který si zaslouží pomník ve staré části knížectví náležejícího České koruně.

10 3
možnosti

že jsem nešťastně použil Heydrichovo jméno přiznávám, ale  voják který nechá zastřelit válečné zajatce si pomník nezaslouží, voják který by tohleto udělal dneska je u nás dnes odsouzen a potrestán, musel by být contractorem v Iráku kde měli Bremerem zajištěnou beztrestnost

3 4
možnosti

Nic proti, ale zločinů se dopouštěli jak Češi, tak Poláci. Smutné je, že to vypadá na žití tohoto konfliktu pod povrchem společnosti. Když si vezmu kolik zla si udělali navzájem i Poláci například s Ukrajinci ... bojím se, že dříve i později se opět někomu podaří rozdmýchat tento konflikt ....

5 0
možnosti

..sakryš..někdo nalil oleje do ohně..Šnejdárek byl jen voják...plnil rozkazy..asi největší chybu udělal ve Stonavě kde nechal postřílet Polské zajatce..ale na druho stranu-nebojoval proti pravidelné armádě-byla to spíše gerilová válka-v té době docela neznámý pojem...historii píšou vždy vítězové..:-/[>-]

4 2
možnosti
Foto

M67a19r14t87i35n 46L97ö76w

21. 12. 2012 16:09

Postrileni zajatcu mi jako "chyba" neprijde....

2 2
možnosti

Panie Zbyszku, moc pěkně jste to napsal. Já jsem také těšínský Polák, ale raději

jsem utekl do Sudet, přesně tak,kam nás chtěl národní socialista Uhlíř vystěhovat. I zde se najde nějaký nacionalista, který pomlouvá Poláky, z Bruntálu je to do Těšína kousek,ale nedá se to srovnat se situací na Těšínsku. Když přijedu do Třince,kde jsem bydlel před 40 lety, mluvím po naszemu, nikdo mi sice nic nevyčítá, ale všichni mi odpovídají česky, ta jejich čeština je strašná a někteří se na mne dívají  jako na vraha. Nejvíce protipolský je Třinec, sama starostka je prý polského původu,ale je to velký polákobijec.V dětsví jsem bydlel v Stonavě kde ožralí Šnejdárkovi legionáří povraždili 21 zajatců a 2 civilisty , v tom jednu ženu. Dokonce u sousedky na Mexiku probodli bajonetem nováčka,který klečel a prosil je o  milost. Dorazili ho na hnojišti. Na hřbitově pak všechny povražděné okradli a nechali je tam ležet nahé. Děda to měl vyfocené. Než bych se měl vrátit na Těšínsko a nemohl mluvit jak mi zobák narostl, tak se raději zastřelím. Češi jsou při tom velmi tolerantní národ, na Těšínsku však žije česká spodina, naplavenina toho nejhorších z celé repbubliky+ szkoprtocy.

Masaryk byl to co jste přesně napsal. Jistě historicky Těšínsko patřilo Česku,ve 12 nebo 13 století se piastovská knížata požádala o ochranu českého krále a stála se jeho leníky.

5 8
možnosti

Na Těšínsku byla vždy ostrá národnostní hranice, Frýdecko bylo české

,

na východ  od Karviné však Čechů žilo málo, před 1.světovou válkou ve

Stonavě žilo 3000 lidí, zb toho 18 Čechů /míň než Němců a Židů/, v

listopadu 1918 se místní Češi a Poláci se dohodli na  hranici, kterou

respektovala i Praha, pak ale Masaryk si všem rozmyslel a poslal vojsko na Těšínsko./ využil  polsko ruské války/ ,Larisch chtěl aby Těšínsko patřilo Čechům, bylo zde historické hledisko, Těšínsko by stejně dostalo Československo / tu část jaká je dnes v ČR/. Masaryk vykopl otevřené dveře a rozeštval oba národy na 100 let. / minimálně/. Jistě chybou Polska bylo vyhlášení voleb na prozatímně rozděleném Těšínsku. Poláci se obávali diplomatických intrik Masaryka a Beneše, volby měly ukázat Francouzů, kdo ve které části Těšínska žije. Proti 3-4 tisícové armádě,plné nováčků, poslal Masaryk 16 000 legionářů. Na východě měli Poláci 160 000 armádua bojovali  s Rusem.Když v roce 1920 došlo ve Spa k definitivnímu vytyčení hranic Masaryk i Beneš se zavázali, že budou pouštět francouzské vlaky s vojenskou pomoci do Polska. Neprošel eni jeden vlak.Masaryk s Benešem se zavázali, že budou respektovat polskou národností menšinu. Co se pak dělo, dobře víte. Dnes žijemeve svobodném Česku a materiálně se máme dobře, Češi,kromě Těšínska jsou tolerantní a slušní lidé.Ve fotbale snad už fandím víc Čechům než Polákům, no a co ,to je moje věc a nikdo mi do toho nebude kecat. Ale i mne štve když se falšují dějiny a primitivové rozdmýchávají národností vášně.

3 6
možnosti

J97a89n 36S58a71k

21. 12. 2012 14:20

Well, well, well...

Mame tady polskeho policajta, ktereho plati obcane Ceske Republiky.

Tak poslysz, soudruhu:

Ackoliv ziji na "jine" polokouli - 32 let - (pro tebe...na jizni...ceske casti mistnich komentatoru to neni zapotrebi blize specifikovat, IQ a vseobecne znalosti jsou o neco vyssi, nez vase), tak mam porad dobry kontakt s mym rodnym krajem (Trinec). Ty tvoje blaboly si strcz nekam. Spakuj se, and off you go, sunshine!!;-O

Jako policajt vubec nemas tady co psat o techto vecech.

Zitra na tebe pisu stiznost na Krajskou Policii v Ostrave. Jako profesional mas byt v "narodnostnich otazkach" neutralni !! Tvuj boss nema jinou moznost nez te prisne potrestat.

4 2
možnosti

a který chrání české občany a řádně platí daně, klidně si povykládám s GIBSem, ;-)

2 3
možnosti

Začnu tím že jsem polák z Jablunkova a český policajt, budu psát za sebe ne za těšínské poláky, do včerejška jsem nevěděl že v Bystřici je Šnejdárkův pomník a taky považuji za nešťastné ja postavení tak poškození pomníku. Pravda je že mě ten pomník ale uráží, nemám nic proti Šnejdárkovi, byl to voják který plnil rozkazy, a do Slezska jej poslal Masaryk. Masaryk byl vynikající politik , svobodný zednář a hajzl člověk, pro měto žádný tatíček není. Nikdo ze zdejších poláků nevolá po připojení Těšínska do Polska, podotýkám nikdo,  ale čekají od Vás respekt k naší kultuře historii, tradicím a našim kořenům. Jsem z Jablunkova a jako zdejšího rodáka mě zajímá historie města, regionu a hlavně vlastní rodiny. Kdo z Vás zná historii vlastního města, vlastní rodiny? Kdo z Vás do včerejška slyšel o sedmidenní válce a Šnejdárkovi. Já jsem tyto věci znal, ale ne z toho co učí ve škole, díky tomu že jsem si tyto informace sám vyhledal a vytvořil na ně vlastní názor, díky tomu že mluvím polsky, česky i slovensky si můžu listovat v materiálech ze všech stran a udělat si na celou věc vlastní názor. Na lidi srali politici už tehdy tak jak na ně kašlou i dnes vždy jde jen o moc a peníze. Postavení pomníku zde beru jako provokaci vůči polské menšině, aby jse pochopili co asi cítím dám vám přirovnání (Bude hodně přitažené za vlasy, ale vytvoří ve vás podobny pocit, pochopíte o co jde) Představte si pomník Heydricha v Lidicích. Pro lidi co se zajímají o zdejší historii je to dost podobné. Většina zdejších poláků a čechu o tom ale nic neví, prostě je to nezajímá. Na školách zde nikdo zdejší historii neučí, češi tu vidí poláky jako nějaké přivandrovalce. Velký problém zdejšího regionu je, že většina zdejších čechů nezná kořeny vlastních rodin. Jakým jazykem mluvil doma jako mateřštinou jejich vlastní praděd.  Snažil jsem se pochopit jak k tomu došlo. "Polské" kořeny jsou pro zdejší čechy jak prašivina. K tomu se nikdo nepřizná, přiznejte si kolik českých "vlastenců" by zvolilo německé

4 12
možnosti

občansví, kdyby nám nabídli německé platy a důchody, polovina republiky by byla v Německu. Ve zdejší regionu byly tři období kdy zdejší lidé měnili svou národnost. První české školy se zde stavěly ve dvacátých letech, ale neměl kdo do nich chodit. První přihláška do české školy v Jablunkově byla psána polsky , česky tam nikdo nerozuměl, tato prihláška fyzicky existuje, vím kdo ji vlastní. S příchodem hospodářské krize nabízel zdejší učitel za zapsáni dětí do české školy práci v třineckých železárnách, zdroj peněz a obživy rodiny v těžkých časech, toto byl základ prvních zdejších čechů. Což panu učiteli zdejší poláci nezapomněli. Druhé období byla 2 světová válka, byli jsme součásti říše, ani protektorát, ani generální gubernie. Přišly vokslisty, poláci měli zaděláno na pořádné problémy, češi měli pokoj, kdo podepsal volslistu taky, akorát rukoval hned do wermachtu, ve většině případů podepsání volslisty nebylo dobrovolné, měli v tom prsty místní němci. V Jablunkově žili Poláci , Němci, Židé a mizivé procento Češi. Zdroj informací např kniha Měčislava Boráka o Retribučním soudnictví a Mimořádném lidové soudu na Ostravsku.  Po válce kdo měl volkslistu byl raději čechem ať se mu češi za to nemstí. No a tak nám postupně pribývalo čechů a ubývalo poláků. Dále pak smíšená manželství chlap polák , žena češka, kdo se učí s dětmi a stará se o ně? Žena , chlapi nějak k tomu nemají vztah. Žena se vdá třeba do Prahy do Olomouce zase je o poláky míň a tak jich postupně ubývá. Vydržte ještě dvě tři generace a poláci tu nebudou, budou tu jen češi. Tady se žádní další poláci nepřistěhují, jen češi, jinde v republice poláci nežijí. Jou fotografie starého Jablunkova. Byl jsem na výstavě kde byly mimo jiné fotografie vojsk v Jablunkově, kdo se umí dívat tak vidí, jsou fotky Legionu polskiego v Jablunkově, vstup českých legionářů na náměstí v Jablunkově, německých vojsk, polských vojsk, ruských vojsk. Jediné vojsko které nikdo nevítal byli čeští legionáři pochodující náměstím proč asi?

3 7
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Cimický obvinění chápe jako spiknutí proti němu, uvedl u soudu znalec

16. dubna 2024  7:56,  aktualizováno  13:26

Hlavní líčení v případu psychiatra Jana Cimického, který je obžalován ze čtyř znásilnění a 35...

Zákazy nikdy dobře nefungují. Poslanci dají šanci regulaci návykových látek

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno  13:19

Přímý přenos Změnou zákona o návykových látkách s pravidly pro nakládání s látkami typu kratom nebo konopí s...

Za pokus o vývoz dílů využitelných pro jaderné zbraně uložil soud podmínku

16. dubna 2024  13:15

Krajský soud v Brně dnes v případu turnovské společnosti NRB - New Rock Bits uložil podmíněný...

Zničili jsme Rusům mocnou radarovou stanici, tvrdí ukrajinská rozvědka

16. dubna 2024  13:13

Ukrajinským silám se podařilo zničit výkonnou radarovou stanici na západě Ruska, která monitorovala...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!