Dopis Ježíškovi doletěl do Polska až z České republiky. | foto: Carolina Mark

Polsko žije českým přáním pro Ježíška, do Poznaně doletělo na baloncích

  • 266
Polsko v posledních dnech zaujal příběh jako vystřižený z filmu. Až do Poznaně totiž doletěly balonky s přáním pro Ježíška od malého Tomáše Slavíka. Chlapec si mimo dárků přeje, aby byly letošní Vánoce nezapomenutelné. Nálezci vzkazu mu nyní chtějí přání splnit. Autora dopisu se už dokonce podařilo vypátrat.

Čtyři balonky, provázek a ručně psaný a malovaný dopis našli při procházce nedaleko Poznaně Magdalena, její přítel Kamil a kamarádka Carolina. „Šli jsme se projít s našimi psy, kteří si balonků všimli. Šli jsme blíž a viděli jsme, že je k nim přivázaný dopis,“ popsal překvapivý nález Kamil. Když do tajemného psaní nahlédli, bylo jasné, o co se jedná.

Adresátem byl Ježíšek a autorem dopisu jistý Tomáš Slavík. V úvodu dopisu se píše: „Milý Ježíšku, chci, aby tyto Vánoce byly nezapomenutelné.“ Následuje výčet dárků, které by si Tomáš přál nalézt pod stromečkem. 

Nechybí mezi nimi auto na dálkové ovládání, Lego City Jungle, chemická laboratoř či „bonbóny i pro bráchu a oblečení“. Na závěr dopisu Tomáš poděkoval a nakreslil jednoduchý betlém.

Příběh zaujal řadu polských médií, píše o něm například server TVN24.

Pátrání po chlapci z Česka

Nálezci dopisu rozpoznali, že se nejedná o psaní z Polska. Co přesně se v něm píše, zjistili až pomocí překladače na internetu a rad studentky bohemistiky Sabiny. Rádi by malého Tomáše kontaktovali a dopřáli mu „nezapomenutelné Vánoce“, jak si v dopise přeje.

Problém je, že Tomáš Ježíškovi nenapsal svou adresu. Nálezci se však nehodlají vzdát a s prosbou o pomoc napsali i na české velvyslanectví v Polsku i polskou ambasádu v České republice. 

A v pátek se nakonec chlapec našel. Balonky s přáním pro Ježíška vypustil Tomáš Slavík z jihočeského Sezimova Ústí. Na „polskou“ cestu je poslal 1. prosince při rozsvícení vánočního stromu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video