Agata Mrózová

Agata Mrózová | foto: Polski Zwiazek Pilki Siatkowej

Polka vyměnila život za život dítěte

  • 106
Volejbalistce Agatě Mrózové fandilo celé Polsko. Deset let neúnavně vybíhala na hřiště navzdory těžké chorobě kostní dřeně. Když před rokem otěhotněla, lékaři ji varovali, že může zemřít a léky mohou poškodit dítě. Nevzdala se a porodila zdravé děvčátko – Lilianu. Sama však ve středu zemřela.

"Ještě ve dvě v noci jsme jeli pro léky. Agata do samého konce opakovala, že kdyby měla volit mezi dítětem, nebo vlastním zdravím, vybrala by dítě," řekl listu Rzeczpospolita manžel zesnulé Jacek Olszewski.

Agata Mrózová svou dcerku pohladila jen jednou, víc lékaři po porodu nedovolili. A z varšavské porodnice ji hned odvezli do Vratislavi, kde 22. května prodělala transplantaci kostní dřeně.

Celé Polsko s napětím očekávalo, zda ji tělo jejich volejbalové hvězdy, která národní tým dvakrát dovedla k titulu mistryň Evropy, přijme. Obvykle to trvá až měsíc.

"Chybělo nám doslova jen několik dní," potvrdil však s politováním listu Gazeta Wyborcza expert z vratislavské hematologické kliniky Krzysztof Kalwak.

Mrózová si po celou dobu těhotenství uvědomovala, jak blízko smrti je. Už před početím nesměla kvůli infekci chodit do supermarketů, kaváren ani do divadla.

"Slyšela jsem, že se můj stav může drasticky zhoršit. Varovali mě před léky, které mohou dítěti uškodit. Těch argumentů proti těhotenství bylo spousta. Ale kromě manželství bylo těhotenství jedinou dobrou věcí, která mě v životě potkala. Když jsem se tu novinu dozvěděla, těšila jsem se, že mohu dát muži ze sebe něco dobrého," řekla před pár měsíci Mrózová v rozhovoru pro list Dziennik.

Když se jí novinář zeptal, zda se nebojí toho, že by její dcera mohla být sirotkem, odpověděla: "Ne. Tak neuvažuji. Vím, že mohu zemřít, ale nemohu si to připustit. Počítám s tím, že měsíc po transplantaci začnu nový život. S dítětem a s mužem. Musím mít motivaci bojovat, nemohu se vzdát, a jedině tehdy bude dobře," řekla Dzienniku.

A přesně tak odhodlanou si ji pamatují volejbalistky z národního týmu i tisíce fanoušků. Mnohé z nich Mrózová přesvědčila, aby začali chodit na transfuzní stanici, a zachraňovali tak životy jiných.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video