Zavražděná ruská novinářka Anna Politkovská.

Zavražděná ruská novinářka Anna Politkovská. | foto: Profimedia.cz

Politkovskou a Fučíka spojuje nová cena ruských novinářů

  • 4
Svaz novinářů Ruska zřídil cenu pojmenovanou po zavražděné komentátorce opozičního listu Novaja gazeta Anně Politkovské. Poprvé bude cena předána 8. září, na výročí smrti českého novináře Julia Fučíka, popraveného nacisty v roce 1943.

"Máme si co připomínat: za poslední dvě desetiletí bylo zabito přes tři sta čtyřicet ruských reportérů," poznamenal svaz novinářů Ruska na svém webu, kde v pondělí oznámil zřízení ceny.

Julius Fučík: hrdina, který "mluvil"

- český komunistický novinář, literární a divadelní kritik a spisovatel, popravený nacisty pro účast v protifašistickém odboji.

- po válce byl i mezinárodně uctíván jako hrdina, po roce 1989 se naopak vynořily pochyby o legendě glorifikovaného odbojáře. Necenzurované vydání jeho Reportáže psané na oprátce v roku 1995 spolu s kritickým zkoumáním dějin ukázalo, že Fučík na gestapu přeci jen "mluvil", byť vědomě neudával.

Jméno prvního nositele má být oznámeno až během ceremonie, jejíž součástí bude uctění památky mrtvých novinářů. Stane se tak 8. září, v den smrti českého komunistického novináře Julia Fučíka, autora Reportáže psané na oprátce. Fučíka popravili nacisté v roce 1943.

Ruské ocenění nese jméno po známé kritičce Kremlu, Anně Politkovské. I ona zemřela násilnou smrtí. Před sedmi lety ji kdosi zastřelil před dvěřmi jejího bydliště. Stalo se tak 7. října, na narozeniny ruského prezidenta Vladimira Putina.

Vrah Politkovské spravedlnosti dosud uniká, v Moskvě se nyní odehrává druhý proces s obžalovanými. Ten první skončil fiaskem, když porota pustila pro nedostatek důkazů obžalované na svobodu.

Podle verze vyšetřovatelů Politkovskou zastřelil Čečenec Rustam Machmudov, kterému při zločinu pomáhali sourozenci Džabrail a Ibragim. Soud je shodou okolností vzal do vazby jen pár hodin předtím, než svaz novinářů vyhlásil novou cenu. Na lavici obžalovaných sedí také jejich příbuzný, čečenský obchodník s vazbami na podsvětí Lom-Ali Gajtukajev, který prý vraždu zorganizoval, a bývalý policista Sergej Chadžikurbanov.

V odděleném procesu byl už za podíl na vraždě odsouzen k 11 letům vězení bývalý náčelník moskevské "sledovačky" Dmitrij Pavljučenkov, který se po dopadení rozhodl s vyšetřovateli spolupracovat.

Jedna cena Politkovské už existuje

Jinou cenu pojmenovanou po Anně Politkovské před šesti lety zřídila nevládní organizace Reach All Women in War, která jí vyznamenává ženy pokoušející se chránit lidská práva v oblasti válečných konfliktů. První nositelkou se stala čečenská novinářka a ochránkyně lidských práv Natalja Estěmirovová, zavražděná v roce 2009 v sousedním Ingušsku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video