Lídr kandidátky CDU v Severním Porýní - Vestfálsku Armin Laschet (4. května...

Lídr kandidátky CDU v Severním Porýní - Vestfálsku Armin Laschet (4. května 2017) | foto: Reuters

V Severním Porýní-Vestfálsku vyhrál Laschet, chce být nástupcem Merkelové

  • 54
Komunální volby v západoněmeckém Severním Porýní-Vestfálsku vyhrála podle předběžných výsledků Křesťanskodemokratická unie (CDU) se ziskem 34,3 procenta hlasů. Na druhém místě skončili sociální demokraté SPD, které podpořilo 24,3 procenta voličů.

Pro zemského premiéra Armina Lascheta (CDU) to znamená posílení jeho vlivu před prosincovým stranickým sjezdem, na němž si CDU bude volit nové vedení. Laschet se chce postavit do čela CDU a v příštím roce jít do celoněmeckých parlamentních voleb jako kancléřský kandidát strany.

Laschet získal nedělním vítězstvím v komunálních volbách oporu pro své ambice postavit se do čela Křesťanskodemokratické unie (CDU), a ucházet se tak příští rok o kancléřský úřad po odcházející Angele Merkelové. Píšou to německá média. Zda mu ale volební výsledek, který byl pro CDU v této spolkové zemi v komunálních volbách nejhorší od roku 1946, v cestě do kancléřství pomůže, jisté vůbec není. Mezi příznivci CDU se těší jen malé podpoře.

CDU ve volbách získala 34,3 procenta hlasů, což je o 3,2 procentního bodu méně než v komunálním hlasování v roce 2014. I když se výsledek s více než 30 procenty zdá jako drtivé vítězství, tak německá média připomínají, že CDU si v komunálních volbách v Severním Porýní-Vestfálsku nikdy nevedla hůře. Dosavadní nejhorší výsledek zde strana zaznamenala v roce 1952, kdy obdržela 35,6 procenta hlasů. V minulosti zde byla zvyklá i na podíl více než 40 procent hlasů a v roce 1999 dokonce na 50,3 procenta.

I tak ale německá média hodnotí nedělní výsledek jako vítr do Laschetových plachet a jako povzbuzení ho vidí také agentura Reuters. Bývalý šéf poslanců CDU/CSU Friedrich Merz, který se jako Laschet chce v prosinci ucházet o vedení CDU, však poukazuje na hořkost vítězství.

Merz varoval před přehlížením slabého místa, kterým byl neúspěch CDU ve velkých městech. „CDU potřebuje koncept, jak k těmto výzvám přistupovat,“ řekl Merz. „Volby do Spolkového sněmu v roce 2021 se jen na venkově vyhrát nedají,“ dodal.

Ostře sledované volby na západě Německa vyhrála CDU, ukazují projekce

V případě sociálních demokratů naopak výsledek znamená ztrátu dosavadního komunálního vlivu, a to ve prospěch ekologické strany Zelení. Ta si připsala 20 procent hlasů, což je oproti výsledku z roku 2014 s 11,7 procenta hlasů výrazný růst popularity.

Liberální Svobodnou demokratickou stranu (FDP) podpořilo 5,6 procenta voličů, protiimigrační Alternativu pro Německo (AfD) pět procent voličů a postkomunistickou Levici 3,8 procenta hlasujících.

Volební účast činila 51,5 procenta, což bylo o 1,5 procentního bodu více než v komunálních volbách v roce 2014 a o zhruba deset procentních bodů více než při loňských eurovolbách. Severní Porýní-Vestfálsko je s 18 miliony obyvatel nejlidnatější německou spolkovou zemí, volit zde mohlo 14 milionů lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video