Policista z kauzy Ferguson má i své fanoušky.

Policista z kauzy Ferguson má i své fanoušky. | foto: Profimedia.cz

Policista z kauzy Ferguson má i své fanoušky, vybrali na něj miliony

  • 69
Policista Darren Wilson, který ve Fergusonu zastřelil černošského mladíka, má v řadách americké veřejnosti i celou řadu zastánců. Ti ho podporují ve sdělovacích prostředcích i na sociálních sítích. V rámci speciální sbírky pak pro Wilsona a jeho rodinu za čtyři dny vybrali v přepočtu bezmála 4,5 milionu korun.

Strážník Darren Wilson na sebe poštval hněv černošské veřejnosti 9. srpna. Za dosud nevyjasněných okolností zastřelil neozbrojeného 18letého Michaela Browna (více o případu zde). Černošská komunita ve Fergusonu vyšla do ulic, žádala důkladné prošetření incidentu a exemplární potrestání Wilsona. Ten byl zatím poslán jen na nařízenou placenou dovolenou.

Strážník Wilson však má mimo odpůrců také celou řadu fanoušků a podporovatelů, kteří se za něj postavili na sociálních sítích i ve sdělovacích prostředcích. Kontroverzi například vzbudil novinový sloupek bývalého policisty Sunila Dutta, který v textu pro list The Washington Post hájil tvrdý postup policie (více o jeho sloupku se dočtete zde).

Z Fergusonu se stáhne Národní garda. Vidíme zlepšení, říká guvernér

Velká část zastánců Wilsona se opírá o dodržování americké ústavy a presumpci neviny, píše server The Independent. V hospůdce Barney’s Sports Bar v St Louis se na víkend chystá velká akce na podporu Wilsona. Jeden z místních štamgastů Paul Beauregard má na celý případ jasný názor. „Myslím si, že je (Wilson) nevinný, dokud mu někdo neprokáže vinu. To je prostě ústava. Počkám si, až budou venku všechna fakta. To by měl udělat úplně každý,“ myslí si Beauregard.

Dav příznivců má Wilson také na sociální síti Facebook. Do skupiny I Support Officer Wilson (Podporuji důstojníka Wilsona) se už připojilo přes 57 tisíc lidí. Většina z nich vyjadřuje v krátkých komentářích podporu Wilsonovi a uvádí, že se stal jen obětí riskantní situace, při které jednal jako profesionál.

Milionová sbírka a podpora Ku Klux Klanu

Kevin Chicwak na Facebooku napsal, že Wilson byl shledán vinným „liberálními médii“ bez jakéhokoli soudního procesu. „Já i rodina za ním (Wilsonem) stojíme. Nepřestávej věřit,“ napsal Chicwak. Obyčejná slova podpory však na fanouškovské stránce střídají rasistické výroky směřované nejen na černošskou komunitu ve Fergusonu. Správci stránky už dokonce museli varovat diskutující, že žádné projevy rasismu nebudou trpět a nevhodné příspěvky smažou.

Za strážníka se postavili také členové Ku Klux Klanu. Ti na svých webových stránkách založili veřejnou sbírku, která má zajistit dostatečnou finanční podporu pro rodinu Wilsona. Oznámili také, že do oblasti Fergusonu plánují vyslat několik svých členů, kteří zde budou chránit „bílé obchodníky“.

Na webových stránkách gofundme.com mezi tím více než pět tisíc lidí vybralo za pouhé čtyři dny 210 tisíc dolarů (bezmála 4,5 milionu korun). Vybrané peníze mají Wilsonovi a jeho rodině posloužit při případných sporech na zaplacení soudních výloh a zajištění jejich bezpečnosti. Wilson totiž v posledních dnech podle jeho přátel obdržel několik výhrůžek smrtí.

Přátelé Wilsona od tragického dne několikrát vystoupili i v lokálních televizích a rozhlasových stanicích. Svého kamaráda tam hájili jako „tichého, dobře vychovaného a zdvořilého“ člověka.

Smrt černošského mladíka rozdělila USA:

19. srpna 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video