Ruská policie v Jekatěrinburgu kontroluje české diplomaty.

Ruská policie v Jekatěrinburgu kontroluje české diplomaty. | foto: aktualno.ru

Ruští policisté zastavili vůz českého konzulátu kvůli podezření na alkohol

  • 67
Policisté v ruském Jekatěrinburgu zadrželi auto, které patří českému konzulátu. Podle ruských médií ho řídil opilý zaměstnanec. České ministerstvo zahraničí to odmítá a bude žádat po ruské straně vysvětlení, proč vůbec policisté vůz kontrolovali.

Policisté zastavili volkswagen s diplomatickou značkou ve čtvrtek večer. Měli dojem, že řidič je opilý. Osádka vozu se však začala ohánět diplomatickou imunitou, napsal například server aktualno.ru.

Řidič podle ruských médií odmítl na výzvu policistů vystoupit. A když to nakonec udělal, tak mu kvůli imunitě stejně nemohli odebrat krev na test na alkohol.

Mluvčí českého ministerstva zahraničních věcí Vít Kolář incident potvrdil. Odmítl však, že byl řidič konzulátu opilý. "Rozvážel ve služebním autě ostatní zaměstnance konzulátu, jeli z recepce. Policisté ho zastavili, aniž by spáchal jakýkoli přestupek," řekl Kolář.

Podle něj působil řidič už ve čtyřech diplomatických misích a nikdy s ním nebyly potíže. "Budeme požadovat od ruské strany vysvětlení," dodal Kolář.

Na místo přijel generální konzul Karel Borůvka, který policejní kontrolu diplomatického vozu odmítl.

"Všechny okolnosti okolo zastavení auta, jakož i to, že na místě hned byli novináři, místní televize, považujeme za velmi zvláštní až podezřelé," řekl ČTK Borůvka. "Za deset let působení konzulátu v Jekatěrinburgu podobný případ, kdy se hned následně vydávají skandalizující články, nepamatujeme," dodal.

"Je to člověk, který nepije, protože je nemocný. Opilý rozhodně nebyl, to striktně odmítám," dodal konzul k řidiči.

Generální konzulát České republiky v Jekatěrinburgu byl otevřen v roce 2002. Zastupitelský úřad má na starost vydávání víz a hájení zájmů Česka na východ od Uralu..

Jekatěrinburg, Rusko

Jekatěrinburg, Rusko


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video