Zastřelení Afroameričana policisty u restaurace v Atlantě vyvolalo v USA další...

Zastřelení Afroameričana policisty u restaurace v Atlantě vyvolalo v USA další masivní protesty. Demonstranti zablokovali dálnici a budovu zapálili. (13. června 2020) | foto: Reuters

Nejsme zvířata ani zrádci. Policisté v USA jsou frustrovaní a opuštění

  • 550
Protesty proti policejní brutalitě a rasismu v amerických policistech vyvolávají pocity beznaděje. Přiznávají, že jsou demotivovaní a frustrovaní. Kritizují média, že je vykreslují jako zločince a stěžují si, že nemají zastání ani u svých nadřízených. Černošské členy policejních sborů též trápí, že jsou považováni za zrádce.

Krátce poté, co prokuratura ve středu obvinila atlantského policistu Garretta Rolfeho z vraždy černocha Raysharda Brookse, Rolfeho kolegové se ve „vyšším než obvyklém počtu“ nedostavili do večerní služby a „hodili se marod“.

Město se tak náhle ocitlo bez strážníků. „Nemáme dostatek policistů, abychom pokryli celou noc. Naše město (ale) nebude méně bezpečné díky povolaných strážníkům,“ uklidňovala starostka města Keisha Lance Bottomsová občany, zneklidněné zvěstmi o masivní policejní stávce, které se šířily na sociálních sítích.

„Není to organizovaná věc. Není to stávka,“ vysvětluje Vince Champion, mluvčí odborové policejní organizace International Brotherhood of Police. „Ve skutečnosti policisté protestují, protože toho mají dost a nechtějí s tím mít už nic společného“.

Bílí i afroameričtí policisté vyzpovídaní stanicí CNN říkají, že nemají zastání u vedoucích činitelů, kteří je v případě problémů raději ihned hodí přes palubu. „Jedna kulka nás dělí od smrti a jedna chyba od obžaloby,“ shrnul jejich pocity jeden člen policejního sboru.

Podle Championa mnozí policisté mají dojem, že obžaloba proti Rolfemu je nesprávně vedená. Vadí jim, že prokuratura zveřejnila jen část videa, kde Rolf má kopat Brookse, a ne celé video.

„Někteří členové policejního sboru říkají, že opustí okrsek jen aby pomohli jinému kolegovi. Další jen sedí v jejich vozidlech,“ popsal Champion serveru Atlanta Journal-Constitution poraženeckou náladu, která v současnosti vládne na policejním oddělení v Atlantě.

USA řeší reformu policie. Demokraté chtějí zakazovat, republikáni motivovat

Policie se pokusila zatknout zřejmě podnapilého Brookse za řízení vozidla v opilosti. Podezřelý se však začal bránit zatčení, ukradl jednomu z policistů taser a dal se na útěk. Rolfe ho následně dvakrát střelil do zad a Brooks zraněním krátce nato podlehl. Po incidentu vypukly v Altantě masivní protesty, během nichž demonstranti vypálili restauraci rychlého občerstvení. 

Podle některých pozorovatelů na rozdíl od smrti George Floyda, kvůli níž vypukly protesty v Americe, v tomto případě není tak jednoznačně jasné, že Rolfe jednal neoprávněně. „Myslím si, že pět let zpátky by (Rolfe) nebyl obžalován,“ domnívá se Caren Morrisonová, profesorka práva z George State University.

15. června 2020

Nejsme zločinci

Frustrace z nedostatku respektu se ozývá i z ostatních států. „Přestaňte se k nám chovat jako ke zvířatům a zločincům,“ vyzval předseda odborů newyorské policie Mike O’Meara. „Naši zákonodárci nás opustili. Tisk nás ponižuje. Nikdo nemluví o všech policistech, které zabili v uplynulém týdnu ve Spojených státech a že jich bylo hodně,“ dodal.

Uvnitř „teroristického“ experimentu. Jak se žije v Seattlu bez policie

Server New York Post uvádí, že mezi newyorskou policií se šíří letáky, které vyzývají k stávce na 4. července. „Členové New York City Police Department (NYDP) budou stávkovat 4. července, aby město mělo svou nezávislost bez policistů,“ stojí v letácích.

Aktivisté i někteří politici chtějí snížit finanční příspěvky policii. Radikálnější hlasy chtějí dokonce policejní sbory nahradit jiným, komunitně orientovaným systémem bezpečnosti. Představitelé policejních oddělení tyto návrhy odmítají. Mluvčí odborů policie v Los Angeles prohlásil, že nápady na snížení financování policie jej „pohoršují a rozčilují“.

Nadávají nám do zrádců, říkají černošští policisté

Rasové protesty vytváří obtížnou situaci pro černošské, ale i hispánské policisty, kteří se potýkají s dvojí loajalitou. V mnohém s protesty souhlasí, neboť i oni se setkali s hluboce zakořeněným rasismem uvnitř policejních oddělení. Zároveň ale nesouhlasí s rabováním a útoky proti strážníkům, kterých se dopouští demonstranti.

Americká policie se chová jako armáda na nepřátelském území, tvrdí kritici

Zvláště těžce černošští policisté nesou osočení, že jsou zaprodanci a zrádci. List New York Times popisuje, jak na jednoho černošského newyorského policistu křičela černá dívka: „Hej, strýčku Tome. Kdy opustíš dům svého pána?“ Strýc Tom je hanlivá nadávka pro člověka, která udělá cokoliv pro dobré vztahy s bělochy včetně zrady vlastní rasy. 

Policisté nacházejí zastání u některých politiků. „Zatímco veškerá naše pozornost je upřená na těch pár, kteří porušili svou přísahu, selháváme ve vyjádření našeho nejhlubšího uznání pro policisty, kteří pokračují v práci během epidemie a protestů,“ řekl republikánský guvernér Georgie Brian Kemp.

Podporu strážcům zákona vyjádřil i americký prezident Donald Trump. Šéf Bílého domu prohlásil, že se s policií v USA zachází nespravedlivě. Jeho slova by se dala vyložit jako obhajoba Rolfeho. „Je to strašná situace, ale nemůžete se bránit policistovi,“ řekl ve středu v televizním rozhovoru na stanici Fox News americký prezident. „Doufám, že bude souzen nestranně, protože s policií se v naší zemi zachází nespravedlivě,“ pokračoval.

27. května 2020


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video