Ozbrojená stráž přivádí podnikatele Mariana Kočnera do jednací síně...

Ozbrojená stráž přivádí podnikatele Mariana Kočnera do jednací síně specializovaného trestního soudu v Pezinku, kde začalo hlavní líčení se čtveřicí obviněných v případu vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Kočner je obviněn z objednání Kuciakovy vraždy. (13. ledna 2020) | foto: ČTK

Slovenská policie zadržela třináct soudců spojených s podnikatelem Kočnerem

  • 115
Slovenská policie při středeční razii zadržela třináct soudců spojovaných s kauzami podnikatele Mariana Kočnera. Ten byl na konci února nepravomocně odsouzen k dlouholetému vězení za padělání směnek. Rovněž čelí obžalobě z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka a ve středu jej obvinili také z podplácení soudců.

Podle Denníku N kriminalisté zadrželi čtyři soudkyně včetně bývalé náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti Moniky Jankovské, která podle uniklých konverzací v aplikaci Threema s Kočnerem úzce spolupracovala. Slovenský mafián jí přezdíval „opička“.

List Sme pak informoval o asi desítce soudců předvedených na pracoviště elitní policejní jednotky v Nitře, kam byl z vazby převezen také Kočner. 

Slovenská policie ve středu před polednem tuto informaci potvrdila. Na sociální síti uvedla, že probíhá rozsáhlá akce jednoho z vyšetřovacích týmů, kterou nazvala „Bouře“. 

Policisté zadrželi a obvinili celkem třináct soudců, dále jednu bývalou soudkyni, advokátku, správkyni konkurzní podstaty a další dva lidi. V novodobé historii Slovenska jde o první akci svého druhu proti soudcům v takovém rozsahu. 

Loni policie několika představitelům slovenské justice zabavila kvůli jejich kontaktům s Kočnerem mobilní telefony. Následně bylo několik soudců postaveno mimo službu. V polovině ledna policisté zatkli také bývalého generálního prokurátora Dobroslava Trnku. Později jej však zase propustili.

Kočner si ve středu na seznam připsal ještě jeden možný zločin. Policie jej totiž obvinila z podplácení soudců. Pro Denník N to potvrdil jeho obhájce Marek Para.

Policie chce soudce obvinit z několika trestných činů a pro některé bude údajně žádat vazbu. O té bude rozhodovat Specializovaný trestní soud v Pezinku, s uvalením vazby však nejdřív musí souhlasit Ústavní soud. Zadržené soudce začali během dne z Nitry převážet do cely předběžného zadržení v Košicích.

Podle komunikace z Kočnerova mobilního telefonu, která unikla do slovenský médií, Jankovská ještě jako náměstkyně na ministerstvu spravedlnosti pomáhala Kočnerovi v obchodním sporu se soukromou televizí Markíza o proplacení jedné ze zmíněných směnek. Ředitelem a spolumajitelem televizní stanice byl v minulosti Pavol Rusko.

Podle médií mezi zadrženými soudci je také soudkyně jednoho z bratislavských okresních soudů, která ve sporu o proplacení směnky rozhodla ve prospěch jedné z Kočnerových firem a kterou Jankovská úkolovala.

Zmíněné informace z Kočnerova mobilního telefonu získala policie při vyšetřování Kuciakovy vraždy. Investigativní reportér Kuciak psal také o kontroverzních podnikatelských aktivitách Kočnera.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video