Situace na východě Ukrajiny je po podepsaném příměří klidnější. I přesto se...

Situace na východě Ukrajiny je po podepsaném příměří klidnější. I přesto se však na některých místech stále bojuje. | foto: Reuters

Policie dopadla v Charkově ozbrojence napojené na Rusko. Měli u sebe TNT

  • 381
Ukrajinská rozvědka SBU dopadla ve východoukrajinském Charkově skupinu ruských ozbrojenců, kteří zde chystali záškodnické akce. Zadrželi u nich trhavinu TNT, granáty a několik střelných zbraní. V doněcké oblasti mezi tím i přes dojednané příměří pokračují boje. Ukrajinská armáda hlásí jednoho mrtvého.

O úspěšné operaci ukrajinské rozvědky informoval na svém účtu na Facebooku poradce SBU Markian Lubkivskyj. Zásah proběhl ve středu. Na videozáznamu z průběhu operace je vidět, jak členové speciálních jednotek vstupují do domu podezřelých. Bez jakéhokoli odporu pak zatýkají čtyři členy skupiny i jejich 42letého velitele.

Krize na Ukrajině

Podle Lubkivského členové zásahové jednotky při prohledávání domu našli celou řadu dokumentů, které potvrzují vazby zadržených mužů na Rusko. Mezi srpnem a zářím měli absolvovat speciální trénink na ruské základně v Tambově. Naučili se tam mimo jiné základy sabotážních postupů, vojenského výcviku či střelby z odstřelovacích pušek, píše server Euromaidan Press.

„Po absolvování výcviku všichni členové skupiny podepsali smlouvu potvrzující spolupráci s ruskými speciálními jednotkami. Každý pak obdržel honorář ve výši 300 dolarů,“ uvedl Lubkivskyj a dodal, že v následujících dnech budou všichni zadržení obviněni.

Při zásahu u nich členové ukrajinské rozvědky zadrželi mimo střelných zbraní také trhavinu TNT, rozbušky či tříštivé granáty. Napojení na Rusko pak potvrdilo i zabavení ruských armádních manuálů, insignií a emblémů Novoruska.

Boje pokračují

Na východě Ukrajiny mezi tím i přes příměří pokračují boje. Podle kyjevského velení při přestřelkách se separatisty zemřel nejméně jeden ukrajinský voják. Separatisté podle štábu ukrajinské protipovstalecké operace pozice vládních sil ve 40 případech. Mluvčí armády Vladyslav Selezňov podle agentury Reuters ve čtvrtek ráno uvedl, že jsou to vzbouřenci, kdo pokračuje v porušování dojednaného klidu zbraní.

Nejintenzivněji se střílelo u Doněcka, kde se ocitly pod palbou zejména obce Pisky a Avdijivka. Neklidno bylo i ve směru na Mariupol, kde se prý povstalci s minomety a obrněnými vozidly pěchoty zaměřili na obec Šyrokyne. Poradce ministra vnitra Zorjan Škirjak uvedl, že povstalci nejenže nedodržují příměří, ale navíc stahují svoje síly k Mariupolu.

Představitelé proruských separatistů se ke čtvrteční situaci na bojišti zatím nevyjádřili, ale z nerespektování minských dohod opakovaně obviňují Kyjev. Vláda podle nich zatím nestáhla všechny těžké zbraně, a proto rebelové hrozí návratem své těžké výzbroje na bojiště, pokud armáda odsun neuspíší.

Mluvčí ukrajinské armády však ve čtvrtek oznámil, že vojsko z fronty stáhlo další zbraně, konkrétně houfnice ráže 152 milimetrů. Odsun další těžké výzbroje prý bude následovat.

Dohoda uzavřená v únoru v Minsku za účasti prezidentů Ukrajiny, Ruska a Francie a německé kancléřky mimo jiné předpokládá zastavení palby a stažení těžkých zbraní od frontové linie na východě Ukrajiny.

Podívejte se na video ze zásahu v Charkově:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue