VIDEO: Operace heroin. Britové při zátahu zajistili 400 kilogramů drogy

  • 4
Bezpečnostní složky ve Velké Británii si připsaly výjimečný úspěch. Při jednom z největších zátahů na heroin v historii země zabavily téměř 400 kilogramů této drogy s hodnotou téměř 40 milionů liber (1,1 miliardy korun). Zásah byl součástí mezinárodní operace, v níž zatím policie zatkla tři lidi.

Akce byla výsledkem dlouhého vyšetřování, provedeného ve spolupráci se zahraničními partnery, informoval Národní kriminální úřad (NCA). „Je skoro jisté, že některé z těchto drog by šly do prodeje v Británii,“ uvedl na Twitteru.

Příslušníci agentury zaznamenali v pátek podezřelé plavidlo v anglickém přístavu Felixstowe, napsal zpravodajský portál CNN. Při prohlídce jednoho z kontejnerů objevili krabice, ve kterých bylo pod dekami a oblečením ukryto celkem 398 kilogramů heroinu.

„Drogy měly hodnotu zhruba 9 milionů liber (252 milionů korun) při prodeji celé zásilky nějaké kriminální organizaci, na ulici by se takové množství dalo v Británii a dalších evropských zemích prodat za nejméně 40 milionů liber (1,1 miliardy korun),“ uvedl NCA.

Zabavením heroinu operace neskončila. Po vyprázdnění krabic kriminalisté vrátili kontejner na původní místo a nechali loď odplout. Sledovali ji celou cestu do belgických Antverp, odkud kontejner putoval už na kamionu do nizozemského Rotterdamu.

Když se tam dva muži chystali náklad vyložit, zatkla je místní policie. Kromě toho zadrželi kriminalisté v rámci operace ještě jednoho podezřelého z anglického města Bromsgrove u Birminghamu.

„Takhle značné zabavení pomáhá udržet komunity bezpečné a zároveň tvrdě udeří na organizované skupiny zapojené v mezinárodním obchodu s drogami,“ řekl zástupce ředitele britské pohraniční agentury Border Force Mark Kennedy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video