Obří razie. Policie v Berlíně zasahuje proti pašerákům zbraní ze Slovenska

  • 220
Speciální policejní komando provádí v Berlíně rozsáhlou razii proti mezinárodnímu gangu pašeráků zbraní. Vyšetřování je vedeno proti deseti osobám obviněným z pašování zbraní ze Slovenska, uvedla agentura DPA. List Die Welt píše o zbraních ze Slovenska a České republiky. Zatím byli při razii podle policie zatčeni čtyři lidé.

Strážci zákona od časného rána prohledávali byty a restaurace v Berlíně a sousední spolkové zemi Braniborsko, potvrdila agentuře DPA policejní mluvčí. Podle berlínského státního zastupitelství se razie týká více než dvaceti objektů. Řada z nich se nachází v berlínské čtvrti Spandau, poznamenal Berliner Zeitung. 

Vyšetřováno je údajně deset obviněných kvůli pašování a dalšímu prodeji upravených pistolí ze Slovenska. Státní zastupitelství má během dne sdělit další informace.

Podle serveru Weltu jde o policejní zásah ve „zřídkakdy vídaném rozsahu“. Bezpečnostní složky hlavního města údajně v boji proti organizovanému zločinu vedou masivní úder proti mezinárodně činné skupině překupníků zbraní. 

Mluvčí slovenského policejního prezidia Denisa Baloghová uvedla, že elitní slovenská policejní jednotka NAKA spolupracuje s německými vyšetřovacími orgány prostřednictvím Europolu. Detaily o případu Baloghová neuvedla.

Vyšetřování podle Weltu pokračuje už více než půldruhého roku a zaměřuje se na organizaci, která „ve velkém stylu“ pašuje zbraně z Česka do Berlína. Jde přitom údajně o pistole malé ráže, které jsou předělávány na opravdové pistole ráže devět milimetrů. Podle jednoho z policistů se tak do Berlína a okolí dostalo více než 700 zbraní.

Kvůli nebezpečnosti gangu bylo do akce zapojeno téměř celé zvláštní berlínské komando SEK, podporované braniborskými kolegy. Policie si od zátahu slibuje, že zatkne několik osob a zabaví zbraně, dodala DPA. 

Policejní odbory GdP uvedly, že případ dokazuje, že se diskuse o organizované kriminalitě v Německu nesmí omezovat jen na arabské klany. Proti nim zasahovy v Berlíně bezpečnostní složky loni v létě

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video