St. Louis se loučilo se zastřeleným černochem velkými slovy i hudbou

  16:56aktualizováno  19:27
V americkém St. Louis se lidé rozloučili s černošským mladíkem Michaelem Brownem, jehož smrt před dvěma týdny odstartovala masové nepokoje. Během bezmála dvě a půl hodiny dlouhého obřadu zazněla slova útěchy pro rodinu i burcování za boj o práva americké černošské komunity.

Rozloučení se zesnulým černošským mladíkem se odehrálo v baptistickém kostele v St. Louis, pietní akt byl veřejný. S Brownem se přišlo rozloučit nejméně 2 500 lidí, kteří zaplnili všechna místa v kostele, píše server CNN

Za zvuků gospelu do kostela krátce po páté hodině odpoledne SELČ vstoupila Brownova rodina a nejbližší příbuzenstvo. Reverend Al Sharpton, který celý pietní akt zorganizoval, všem přítomným sdělil, že rodina Browna si nepřeje, aby se během rozloučení v prostorách kostela fotografovalo.

Po usazení všech přítomných z pódia z úst trojice duchovních zazněly tři krátké pasáže z Nového zákona. Jeden z vystupujících namísto z tištěné Bible předčítal přímo z telefonu. Emocionální přednes přerušovalo aplaudování všech přítomných a spontánní potlesk.

Následně na pódium vystoupali přátelé zesnulého. „Pokud bychom měli víc tady toho,“ prohlásila jedna z kamarádek Browna a ukazovala směrem k zaplněnému kostelu, „mohli bychom mít méně toho,“ dodala a ukázala na rakev Browna. Michael byl podle ní velký chlap, milý, s něžnou duší a v den, kdy zemřel, „byl venku a hlásal slova Ježíše Krista“.

Pár dní před smrtí se jí prý svěřil, že se mu zdálo o tom, jak umřel. „Viděl jsem obrazy smrti. Viděl jsem krvavá prostěradla, jak visí na šňůře na prádlo,“ svěřil se Michael své kamarádce.

Reverend Sharpton požaduje spravedlnost

Reverend Charles Ewing posléze přednesl krátkou modlitbu a zamyšlení věnované rodině Browna. Osobní tón piety následně vystřídalo celonárodní burcování z úst reverenda Ala Sharptona. Ten opětovně vyzval ke spravedlivému prošetření celého případu. „Tohle není o nás, tohle je o spravedlnosti,“ zaburcoval Sharpton směrem k přítomným. Černošská komunita ve Fergusonu ovšem podle něj rozhodně není proti policii. „Policii respektujeme,“ ubezpečil Sharpton.

Zároveň dodal, že děti ve Fergusonu nedokáže ochránit nikdo jiný, než obyvatelé Fergusonu. Všechny přítomné vyzval k občanské angažovanosti a k boji za lepší Spojené státy. „Nezáleží mi na tom, jestli jste bohatí, nebo ne. Jestli jste studovaní, nebo ne,“ prohlásil za bouřlivého potlesku Sharpton. „Neměli bychom sedět a dělat, jako že je všechno v pořádku,“ myslí si.

Sharpton na závěr svého vystoupení vyzval trojici ministrantů, aby přednesli krátké modlitby adresované rodině. Během modlitby se všichni lidé v kostele drželi za ruce. „Doufám, že se držíte za ruku s někým, koho nemáte rádi,“ zavtipkoval Sharpton. Po modlitbě vyzval přítomné, aby jejich případné demonstrace v následujících dnech byly poklidné a bez násilností. Rodina se posléze vydala na místní hřbitov, kde během večerních hodin SELČ proběhne samotný pohřeb Browna.

Na rakvi s ostatky mladíka během obřadu ležela baseballová čepice místního klubu St. Louis Cardinals, jehož byl Brown fanouškem. To dokazovala i jedna z vystavených fotografií. Stejnou kšiltovku měl na hlavě, když byl zabit.

V programu, který dostali všichni přítomní, byly otištěny i krátké dopisy, které rodiče adresovali zesnulému Brownovi. „V den, kdy si přišel na tento svět, jsem věděla, že mi Bůh seslal požehnání a tím požehnáním jsi byl ty," napsala matka Browna Lesley McSpadden. „Vždycky jsem ti říkal, že nikdy nedovolím, aby se ti něco stalo. To teď bolí nejvíc, že jsem tě nemohl ochránit,“ dodal otec Browna. Oba rodiče během samotné pietní akce k přítomným přímo nepromlouvali.

Pietního aktu se kromě rodiny a stovek obyvatel Fergusonu účastní také někteří politici či aktivisté. Americký prezident Barack Obama vyslal do St. Louis tři své poradce, informovala agentura Reuters.

Lidé před kostelem zpívali hymnu za občanská práva

Mezi truchlícími byl také Will Acklin, který přijel až ze státu Arkansas. „Když jsem to slyšel, cítil jsem, že musím přijet a projevit svou úctu,“ řekl agentuře AP 63letý černoch, jenž tvrdí, že má z dětství zkušenosti s policejní šikanou.

Před kostelem už před zahájením obřadu lidé zpívali hymnu amerického hnutí za občanská práva We Shall Overcome. Pokojná atmosféra podle agentury Reuters ostře kontrastovala s násilnými protesty ve Fergusonu v minulých dnech.

Smrt osmnáctiletého Michaela Browna zůstává i po dvou týdnech obestřena nejasnostmi. Podle rozlícené veřejnosti byl mladík zastřelen, přestože dal ruce nad hlavu a nekladl odpor. Jiní říkají, že začal prchat, když jej zastavil policista. Podle policie se odehrála mezi Brownem, jeho komplicem při krádeži a zasahujícím strážcem zákona roztržka (více o případu se dočtete zde).

V prvních dnech po incidentu policie odmítala navzdory nátlaku veřejnosti prozradit jméno policisty, který Browna zastřelil. Později se ukázalo, že jím je osmadvacetiletý Darren Wilson. V polovině října se rozhodne, jestli kvůli smrti černošského mladíka stane před soudem. 

Zastřelený Michael Brown krátce před svou smrtí kradl v obchodě:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...