Ukrajinský Hadí ostrov v Černém moři | foto: Profimedia.cz

Autor slavné hlášky z Hadího ostrova se dostal z ruského zajetí. Jeho jméno tají

  • 81
Z ruského zajetí se podařilo osvobodit ukrajinského pohraničníka z Hadího ostrova. Ten proslul díky své nevybíravé větě, která byla adresovaná posádce ruské válečné lodi. Dříve média připsala slavný výrok příslušníkovi námořní pěchoty Romanu Hrybovovi. Později se zjistilo, že se jednalo o jistého pohraničníka, který vzhledem k „určitým okolnostem“ zůstává v anonymitě.

O návratu domnělého autora věty domů ze zajetí média informovala již dříve, mezitím se ale ukázalo, že slavná slova pronesl ve skutečnosti někdo jiný.

Tvůrce slavné věty byl v ruském zajetí měsíc a půl, řekl ve vysílání ukrajinské televize velitel pohraniční stráže na Hadím ostrově Bohdan Hockyj. Neupřesnil ale, kdy se jeho podřízený dostal na svobodu.

Pohraničníkovu identitu úřady nezveřejňovaly, aby mu neuškodily během jeho zajetí, vysvětlil mluvčí pohraniční služby Andrij Demčenko. Jméno má zůstat ještě nějakou dobu vzhledem k „určitým okolnostem“ veřejnosti skryto, přestože pracovník pohraniční služby je nyní v bezpečí, doplnil Demčenko. Média dříve chybně připsala autorství věty vojákovi námořní pěchoty Romanu Hrybovovi, připomněl web Ukrajinska pravda.

Na Hadí ostrov v Černém moři zaútočili v první den invaze ruští vojáci, kteří z křižníku Moskva Ukrajince vyzývali, aby složili zbraně, a představili se přitom jako „ruská válečná loď“. Pohraničník na výzvu podle nahrávky odpověděl: „Ruská válečná lodi, jdi do prdele.“

Jeho slova, která zaujala celý svět, se od té doby stala oblíbeným heslem symbolizujícím odpor proti ruské invazi. Na Ukrajině se od poloviny dubna prodávala poštovní známka, která je inspirována právě pohraničníkovým příběhem. V mnohých městech včetně Kyjeva stáli lidé v dlouhých frontách, aby si mohli známku koupit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue