Děti si v parném podvečeru hrají ve vodní fontáně v Jeruzalémě (17. července...

Děti si v parném podvečeru hrají ve vodní fontáně v Jeruzalémě (17. července 2019) | foto: Reuters

Rekordní vedro v Izraeli. Naměřili tu 49,9 stupně, nejvíc v historii státu

  • 51
Izrael trápí nezvyklá vedra. Meteorologové tu ve středu na jižním pobřeží Mrtvého moře naměřili 49,9 stupně Celsia - nejvíce od vzniku státu Izrael v roce 1948. Izrael není jediný stát, kterému vedra způsobila problémy. Horka sužovala poslední týden v červnu i Evropu, pak je následovaly prudké lijáky a povodně.

Kvůli vedrům se mimo jiné v Izraeli šíří požáry. Informovala o tom agentura AFP. Izraelští záchranáři ošetřili ve středu na 150 lidí, uvedl deník The Times of Israel.

Nejvyšší teplota v Izraeli za 71 let byla ve středu naměřena v místě poblíž biblické Sodomy na jižním pobřeží Mrtvého moře, uvedli izraelští meteorologové v prohlášení.

Deník The Times of Israel v této souvislosti napsal, že nejvyšší zaznamenaná teplota v oblasti dnešního Izraele byla naměřena na severu údolí řeky Jordán v roce 1942 a dosahovala 54 stupňů Celsia.

Také v Tel Avivu naměřili ve středu vysoké teploty (40 stupňů), v Jeruzalémě vystoupaly teploty na 38 stupňů z pondělních 28.

Vysoké teploty a sucho komplikují hasičům boj s lesními požáry, které se ve střední části Izraele začaly výrazně šířit ve středu. Několik stovek lidí bylo kvůli nim evakuováno. Vedra v Izraeli trvala i v pátek, pokles teplot tam očekávají meteorologové o víkendu.

Evropa za bojovala s vedry, pak s bouřkami

Evropu koncem června také sužovaly vysoké teploty. Ve Villevieille na jihu Francie naměřili 28. června těsně před třetí hodinou tamního času rekordních 45,1 stupňů. Takovou teplotu běžně zažijete například v Bagdádu. Ve Španělsku bylo ve stejné době přes 40 stupňů Celsia, na několika místech v zemi už ráno měřili 29 stupňů.

Rekordní mrazy i vedra: Změna klimatu přináší extrémní počasí

Ani ne o dva týdny později udeřily prudké bouřky a deště. Prudké krupobití překvapilo italskou Veronu, záplavy zase sever Španělska, kde zemřel jeden člověk. Následky nepříznivého počasí ochromily dopravu i běžný život. Přívalové lijáky udeřily i na americký Washington. Kvůli povodním na začátku tohoto týdne v Indii, Nepálu a Bangladéši zemřelo přes 180 lidí. 

Druhý červencový týden deštivé počasí překazilo dovolenou mnoha lidem v Chorvatsku a prudká bouře se silným větrem převrátila karavan dvou českých penzistů na Chalkidiki

I v Česku může být v horizontu desítek let pětačtyřicet stupňů

Českou republiku horka pořádně potrápila zejména na konci června. Poslední červnový víkend podle zjištění meteorologů padly rekordy na 74 procentech ze 148 stanic, které měří teplotu minimálně 30 let. Pětačtyřicet stanic pak zaznamenalo svou nejvyšší červnovou teplotu za dobu svého měření. 

Nejvyšší teplota v Česku tehdy byla ve stanici u Dobřichovic u Prahy, kde naměřili 38,8 stupně Celsia. Druhá nejvyšší teplota pochází z Prahy-Komořan, kde se rtuť teploměru vyšplhala na 38,7 stupně. Meteorologickým mapám na horko dokonce přestávaly stačit barvy.  

„V minulosti dominovaly takovéto teploty na Blízkém východě. V současnosti už pronikají i do Evropy. Čtyřicet pět stupňů v Česku je otázkou několika desítek let,“ uvedl meteorolog Petr Dvořák svůj černý předpoklad. 

U každého měsíce se letos eviduje nejteplejší den v historii. Rekordy za čtyři poslední měsíce roku od září do prosince jsou kupodivu pořád relativně staré. Padly mezi roky 1911 až 1961. Pro září pořád platí rekord 35,1 stupně z roku 1911.

V posledních týdnech bylo počasí v Česku o něco umírněnější, teploty se držely kolem příjemných dvaceti pěti stupňů. Tropické třicítky by se měly vrátit zase o víkendu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue