Londýňané cestují do práce navzdory mrazu a silnému sněžení. (26. února 2018)

Londýňané cestují do práce navzdory mrazu a silnému sněžení. (26. února 2018) | foto: Reuters

Nízké teploty zasáhly celou Evropu, Polsko hlásí osm obětí mrazů

  • 7
Nejméně devět lidí přišlo od pátku o život kvůli vydatnému sněžení a třeskutých mrazů do Evropy. Osm lidí v pondělí zaznamenaly polské úřady, jeden člověk zemřel ve Francii. V některých státech napříč kontinentem sníh způsobil problémy v dopravě, včetně letecké.

V Polsku si zima od listopadu vyžádala už 48 lidských životů. Tragickou bilanci s desítkami mrtvých má tato země každý rok. Vládní bezpečnostní centrum o víkendu vydalo varování před silnými mrazy, které už v neděli na některých místech klesly pod minus 20 stupňů. Podle meteorologů velmi chladné počasí nepoleví nejméně následující dva dny.

Nejchladnější noc této zimy byla v noci na pondělí v Německu a v Rakousku. Na nejvyšší německé hoře Zugspitze klesla teplota k minus 27 stupňům Celsia, zatímco měřicí stanice na rakouském alpském vrcholku Sonnblick naměřila dokonce 30,6 stupně pod nulou.

Na mnoha místech Německa způsobily mrazy a vydatné sněžení problémy v dopravě, letiště v Brémách od neděle zrušilo desítky spojů. Rakouské ministerstvo vnitra informovalo, že vzhledem k mrazu nebude policie důsledně vymáhat zákaz zahalování obličeje na veřejnosti.

Tuhá zima nadále panuje v Rusku. Moskevské úřady kvůli silným mrazům v metropolitní oblasti vyhlásily zvýšené ohrožení obyvatelstva. V noci na pondělí se rtuť teploměrů na moskevských předměstích přiblížila k minus 30 stupňům, v centru Moskvy naměřili 19 stupňů pod nulou. Nízké teploty se pohybují zhruba deset stupňů pod únorovým průměrem, i když rekordních hodnot nedosahují. Absolutní minimum pro dnešní den činilo v roce 1929 v Moskevské oblasti minus 34,3 stupně.

Mráz v pondělí sevřel také Británii a Francii, britští meteorologové navíc varovali před přívaly sněhu. V Londýně začalo sněžit ráno a hlášena jsou zpoždění vlaků. Úřady upozornily lidi dojíždějící do britské metropole z jihovýchodu, aby se pokusili dostat zpět domů do 19:00 SEČ, než kvůli sněžení vypukne dopravní chaos. Ve Francii platí výstraha před mrazem pro 33 departementů, v neděli umrzl jeden bezdomovec.

Zima trápí také Itálii. V Římě v noci na pondělí hustě sněžilo a město se tak poprvé po šesti letech probudilo do bílého rána. Úřady musely do metropole povolat armádu, která pomáhá s odklízením sněhu. Školy zůstaly zavřené a v římské provincii byl vyhlášen zákaz jízdy pro nákladní automobily (podrobnosti v článku Sníh zaskočil Řím).

Přívaly sněhu způsobily dopravní komplikace i v Bulharsku. Vysoké závěje odřízly od okolního světa řadu vesnic a leckde byly přerušeny dodávky elektrického proudu. Fotbalový svaz kvůli nezpůsobilým hřištím o víkendu zrušil kompletní kolo nejvyšší soutěže.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video