V prezidentských volbách v Nigérii zřejmě vyhrál dosavadní prezident Goodluck Jonathan. (16. dubna 2011)

V prezidentských volbách v Nigérii zřejmě vyhrál dosavadní prezident Goodluck Jonathan. (16. dubna 2011) | foto: AP

Po volbách vypukly v Nigérii nepokoje, na severu platí zákaz vycházení

  • 8
Na převážně muslimském severu Nigérie vypukly násilné protesty kvůli vítězství dosavadní hlavy státu Goodlucka Jonathana v sobotních prezidentských volbách. Jonathan porazil podle předběžných výsledků svého hlavního rivala, muslima Muhammada Buhariho. Červený kříž hlásí oběti na životech.

Přesná čísla o mrtvých či raněných ale zatím nejsou k dispozici. Nezávislí pozorovatelé přesto hovoří o nejpoctivějším průběhu voleb za poslední desetiletí, napsala agentura Reuters.

Třiapadesátiletý Goodluck Jonathan není u moci ještě ani rok. V úřadu nahradil těžce nemocného prezidenta Umaru Yar'Aduu loni v květnu. Změnu v čele státu tehdy odsouhlasil parlament.

Policisté v severonigerijském státu Kaduna mají pohotovost. (17. dubna 2011)

Nigerijský kamelot s novinami, které přinášejí informace o předběžných výsledcích voleb. (17. dubna 2011)

V severonigerijském státu Kaduna vypukly násilné střety. (17. dubna 2011)

Po sobotních volbách ho ale jeho největší sok Muhammad Buhari obvinil z povolebních manipulací s hlasovacími lístky. Buhari prohlásil, že výsledky voleb nemůže akceptovat. A s ním i řada jeho stoupenců. V severní části země vyšli do ulic, zapalovali budovy, na kterých se skvějí portréty dosavadního prezidenta, a stavěli barikády. V řadě měst se ozývala střelba.

Nigerijský Červený kříž oznámil, že v hořících budovách zemřelo mnoho lidí. Přesné údaje ale zatím nejsou k dispozici, protože zprávy o obětech pořád přicházejí.

Na severu vyhlášen zákaz vycházení

Guvernér severního státu Kaduna kvůli rostoucím násilnostem vyhlásil zákaz vycházení. Demonstranti v oblasti házeli kamení na policii a pálili pneumatiky.

Ovšem s výsledky hlasování nesouhlasí nejen největší Jonathanův rival. Také dvě nigerijské opoziční strany podaly oficiální stížnosti proti výsledkům sobotních voleb, v nichž dosavadní prezident získal přes 21 milionů hlasů, tedy o dvanáct milionů víc než Buhari. Přesné výsledky zveřejní volební komise večer, uvedla agentura AP.

Prezidentské volby podle agentury Reuters ukázaly, že země rozdělená na muslimský sever a křesťanský jih je rozčleněna také politicky. Zatímco pro Buhariho hlasovali voliči na severu, Jonathanova základna se nachází na jihu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video