Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Po sečtení 90 procent hlasů na Ukrajině těsně vedl Janukovyč

  9:02aktualizováno  8. února 8:52
Ukrajinským prezidentem se stal šéf proruské opozice Viktor Janukovyč. Po sečtení skoro 90 procent hlasů vede po nedělních prezidentských volbách nad současnou premiérkou Julijí Tymošenkovou těsně o zhruba 2,6 procentního bodu. Podle Tymošenkové je stále brzy "dělat jakékoli závěry" a své stoupence vyzývá, aby bojovali o každý hlas.
Prezidentský kandidát na Ukrajině Viktor Janukovyč (7. února 2010)

Prezidentský kandidát na Ukrajině Viktor Janukovyč (7. února 2010) | foto: AP

Janukovyč podle volební komise dosud získal 48,49 procenta hlasů, zatímco jeho soupeřka 45,86 procenta. Tymošenková ale zatím odmítla uznat porážku, takže nejistota ohledně konečných výsledků stále trvá.

"Je příliš brzy dělat jakékoliv závěry," řekla premiérka a vyzvala své stoupence, aby bojovali za každý hlasovací lístek.

Janukovyčovo vítězství předvídalo i šest na sobě nezávislých organizací, které u volebních místností dělaly průzkumy mezi voliči. Vzájemně se však rozcházely v tom, kolik procent hlasů jednotliví kandidáti získali. Největší Janukovyčův zisk v odhadech dosahoval 50,3 procenta hlasů a rozdíl oproti zisku Tymošenkové se pohyboval mezi třemi a šesti procenty.

UKRAJINSKÉ VOLBY MAJÍ VÍTĚZE: RUSKO

Přečtěte si komentář MF DNES

V dřívějším odhadu volebních výsledků v neděli dělil oba kandidáty rozdíl 14 procent. Tymošenková však na Janukovyče v průběhu dne postupně dotahovala. Výsledky průzkumů Tymošenková považuje pouze za orientační a upozorňuje na to, že mohou být projevem statistické chyby.

"Průzkumy zahrnují i statistickou chybu. Dělat skutečné závěry o tom, kdo je vítěz, je možné až na základě výsledků centrální volební komise," vzkázala Tymošenková prostřednictvím svého pobočníka a šéfa kampaně Oleksandera Turchynova.

Štáb Viktora Janukovyče však považuje vítězství za hotové. Zástupce předsedy Strany regionů Borys Kolesnikov na briefingu po oznámení volebních odhadů prohlásil, že Viktor Janukovyč si "plně uvědomuje ohromnou odpovědnost, kterou se sebe bere po vítězství v prezidentských volbách". Janukovyč se pak nechal slyšet, že by Tymošenková měla prohru přijmout a odstoupit.

Těsné vítězství zřejmě povede ke zpochybnění voleb

Odborníci těsné vítězství Janukovyče očekávali. Tymošenková už dopředu pohrozila, že svolá protesty, bude-li panovat podezření ze soupeřova podvodného vítězství. Ukrajina by se tak mohla vrátit do doby takzvané oranžové revoluce z roku 2004, kdy o výsledku rozhodoval soud. - přečtěte si Tymošenková: Pokud nebudou volby čestné, vyjdeme do ulic

Do Kyjeva se má sjet i na 50 tisíc stoupenců Viktora Janukovyče. V pondělí ráno se chtějí sejít na ústředním kyjevském náměstí, aby podpořili šéfa strany. Už v průběhu voleb Janukovyčovi lidé postavili podle informací kyjevské policie u budov ústřední volební komise, úřadu vlády, prezidentské kanceláře a parlamentu kolem 160 velkých stanů, ve kterých chtějí držet stráž až do oficiálního vyhlášení výsledků voleb.

K volbám už dorazil i prezidentský kandidát Viktor Janukovyč (7. února 2009)

K volbám dorazil i favorit prezidentské volby Viktor Janukovyč (7. února 2009)

K volbám už dorazila i kandidátka na prezidentku Julia Tymošenková (7. února 2009)

Julia Tymošenková působila u volební urny unaveným dojmem (7. února 2009)

Svůj hlas do urny vhodili i oba kandidáti. Unaveně vyhlížející Tymošenková svůj hlas odevzdala v rodném Dněpropetrovsku. "Volila jsem novou a šťastnou Ukrajinu, bohatý a krásný evropský stát. Jsem přesvědčena, že jedině v takové zemi mohou žít lidé šťastně, každý v ní najde své místo a splní své poslání," řekla ve volební místnosti.

Janukovyč, který hlas odevzdal v Kyjevě, řekl, že volil ve jménu "změn, stability a posílení Ukrajiny". Volby považuje za "první krok k překonání krize". Ukrajinská ekonomika se potýká s vážnými problémy a musel jí pomoci i Mezinárodní měnový fond.

Volby se obešly bez větších incidentů

Volební štáb Tymošenkové upozorňoval na problémy s hlasováním zejména na východě a jihu země, především v Doněcku a na Krymu, tedy v místech, kde získal Janukovyč daleko nejvíc hlasů. Podle sdělení mise pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě vážnější incidenty z míst hlasování hlášeny nebyly.

Do jedné z kyjevských volebních místností vhodili neznámí útočníci několik dýmovnic, v Lucku na severozápadě země byla volební místnost napadena slzotvorným plynem. Do volebního štábu Viktora Janukovyče zase vtrhlo několik téměř nahých žen, které s transparenty v rukou protestovaly proti "znásilňování ukrajinské demokracie".

Čtyři spoře oblečené mladé ženy vtrhly do volebního Viktora Janukovyče a protestovaly proti znásilňování demokracie na Ukrajině (6. února 2010)

Čtyři spoře oblečené mladé ženy vtrhly do volebního štábu Viktora Janukovyče a protestovaly proti znásilňování demokracie na Ukrajině (7. února 2010)

Webové stránky Julije Tymošenkové krátce po zahájení voleb napadli hackeři a server je nedostupný. Nejvíce vzrušení dnes zatím vyvolalo úmrtí tajemníka okresní volební komise v západoukrajinském Ivano-Frankivsku Stepana Radnyka. Muž, který patřil ke stoupencům kandidátky Tymošenkové, byl v noci nalezen mrtev.

Štáb Tymošenkové okamžitě označil úmrtí za vraždu zosnovanou stoupenci Viktora Janukovyče. Policejní vyšetřování ale nepotvrdilo, že by smrt zavinila třetí osoba.

Janukovyč chystá puč, řekla Tymošenková

Na Ukrajině panovala do posledních minut volební kampaně bojová atmosféra a tu ještě v noci na dnešek na svých webových stránkách rozdmýchala Tymošenková, když napsala, že Janukovyč dnes chce v čele svých bojůvek obsadit v Kyjevě všechny centrální úřady včetně sídla ministerského předsedy.

STRHNE SE DALŠÍ REVOLUCE?

Volby může tradičně rozhodnout až soud

Své obvinění Tymošenková dokládá tím, že v se v kyjevských hotelích a ubytovnách soustředilo několik tisíc příslušníků soukromých bezpečnostních služeb, které mají údajně útok provést. Dnes je má posílit dalších pět tisíc bojovníků ze Záporoží, Dněpropetrovska, Čerkass, Nikolajeva, Charkova a z Krymu.

Ukrajinské prezidentské volby přinesou vysokou účast a těsný výsledek (7. února 2009)

Ukrajinské prezidentské volby přinesly vysokou účast a těsný výsledek (7. února 2009)

Celou akci prý platí Janukovyčova Strana regionů. Před sídlem ústřední volební komise v Kyjevě si Janukovyčovi stoupenci postavili několik desítek stanů a připravují se na povolební manifestace nebo také protesty.

Kvůli napjaté atmosféře mnohá volební střediska střeží policie, sídlo ústřední volební komise dokonce vojska ministerstva vnitra. V ulicích je více než dva tisíce policistů.

Den před volbami byla sice na Ukrajině agitace zákonem zakázaná, ale po celou sobotu byly snad ve všech ukrajinských městech volby tématem číslo jedna. Očekává se účast ještě vyšší než v prvním kole 17. ledna, kdy se dostavilo k urnám přes 70 procent voličů. První odhady výsledků budou po 19. hodině.

Kdo je Viktor Janukovyč

Janukovyč je považován za stoupence sbližování s Ruskem. Jeho volební základnou je průmyslový ukrajinský východ a jižní část země osídlená rusky mluvícím obyvatelstvem. V zahraniční politice šéf Strany regionů odmítá spojení své země s NATO a prosazuje "vyváženou" politiku vůči Západu i Moskvě.

Během volební kampaně, která začala v polovině loňského října, Janukovyč vyzýval k zavedení ruštiny jako státního jazyka spolu s ukrajinštinou, k dohodě s Moskvou ohledně sporné ruské námořní základny v Sevastopolu a k větší toleranci k působení ruské pravoslavné církve na Ukrajině.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Všechny zabijte, vyzval Islámský stát k útokům na čtvrtfinále Ligy mistrů

9. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  15:43

Teroristická organizace Islámský stát (IS) zveřejnila výhružnou ilustraci, ve které vyzývá k útokům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Expřítelkyni bil paličkou a bodal. Vzala na mě lahev vína a nůž, hájí se souzený

16. dubna 2024  18:01

Svoji bývalou družku podle kriminalistů tloukl dvaapadesátiletý muž paličkou na maso. A když se mu...

Kolegové, víte co projednáváme? Legalizaci drog, zlobil se poslanec Brázdil

16. dubna 2024  5:38,  aktualizováno 

Přímý přenos Politici se chystají za pevně stanovených podmínek umožnit prodej některých lehčích drog jako je...

„Sloupkový muž“ se v Sydney postavil vrahovi, Austrálie mu nabízí občanství

16. dubna 2024  17:28

Austrálie jako hrdinu oslavuje Francouze, který se v sobotu pokusil zabránit útočníkovi ve smrtícím...

Požár bytu v Železném Brodě napáchal škodu za 10 milionů, příčinu policie vyšetřuje

16. dubna 2024  16:52

Úmyslné založení vyloučili kriminalisté jako možnou příčinu vzniku pondělního požáru bytu v...

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...

Čechy poznám podle outdoorové módy. Nosí ji bohužel i ženy, říká Kerekes

Vica Kerekes (43) si postěžovala na to, že Češi nosí outdoorové oblečení často i na místa, která k tomu nejsou vhodná...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Roman Šebrle ukázal novou lásku, s kolegyní z práce vyrazili do Málagy

Roman Šebrle (49) je po čase opět šťastně zadaný. Jeho partnerka se na Instagramu pochlubila společnou fotkou z...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...