Oscar Pistorius odchází od soudu v Pretorii (Jižní Afrika, 17. října 2014).

Oscar Pistorius odchází od soudu v Pretorii (Jižní Afrika, 17. října 2014). | foto: Reuters

Pistorius by měl jít alespoň na deset let do vězení, míní žalobce

  • 5
U soudu v případu Oscara Pistoriuse zazněla v pátek závěrečná řeč obhajoby i státního zástupce. Atletův advokát žádá, aby hendikepovaný běžec nemusel do vězení, protože si již tak dost vytrpěl. Podle státního zástupce by měl strávit minimálně deset let za mřížemi.

Obhájce Barry Roux soud požádal o mírnější trest s ohledem na to, co už Pistorius po zastřelení přítelkyně prožil. „Neustálá mučivá bolest z toho, že jste to byli vy, kdo zavinili smrt někoho milovaného, ta nikdy nezmizí. Jakýkoli trest, ať už je to doživotí, patnáct let, deset let, soudní dohled - nic jiného se s touto bolestí nedá srovnat,“ citoval Rouxe server Eyewitness News. Atlet podle něj přišel nejen o milovanou ženu, ale i kariéru, přátele a majetek.

Kauza Pistorius

Pobyt ve vězení by podle Rouxe byl pro Pistoriuse příliš drastickým trestem. Apeloval proto na soudkyni, aby při svém rozhodování aplikovala jihoafrickou zásadu „ubuntu“, která se dá volně vyložit jako laskavost k ostatním. 

Atlet by podle obhájce měl být potrestán tak, aby mohl být zároveň prospěšný společnosti.

Žalobce žádá deset let

Hendikepovaný běžec by podle obhajoby ve vězení jen těžko ubráinl případným útokům. Při úterním slyšení probační úřednice Annette Vergeerová řekla, že by atletovi ve vězení mohlo hrozit i hromadné znásilnění. Proti tomu se však již jihoafrické úřady ohradily.

Žalobce Gerrie Nel požaduje, aby byl Pistorius exemplárně potrestán. Veřejně prospěšné práce by pro něj byly „skandálně nepřiměřeným trestem“. „Lidé by si pomysleli: ‚co kdybych vešel do svého domu, vypálil čtyři rány skrz dveře ve tvaru čtverce, i když bych věděl, že je někdo uvnitř, a zabil ho?‘ Co udělá soud s takovým člověkem?“ prohlásil Nel. Atlet by měl strávit nejméně deset let ve vězení, s menším trestem se společnost nespokojí, dodal podle BBC.

Steenkampovi chtějí vrátit Pistoriusovi peníze

Ve středu vyšlo u soudu v Pretorii najevo, že Pistorius od loňského března posílal Barrymu a June Steenkampovým 550 dolarů měsíčně. Podle jejich právníka Dupa de Bruyna Steenkampovi peníze přijímali, protože se po smrti své dcery ocitli ve finančních potížích.

Nyní však hodlají celkem zhruba 10 tisíc dolarů (217 tisíc korun) vrátit. Atletův advokát Barry Roux na to však reagoval tím, že atlet peníze daroval bez jakýchkoli podmínek a nechce je zpět. 

Kromě pravidelného příspěvku Pistorius nabídl dalších 34 tisíc dolarů (740 tisíc korun), které získal prodejem svého auta. To však Steenkampovi odmítli. Svůj majetek atlet rozprodal, aby mohl zaplatit právníky.

Pistorius loni na Valentýna zastřelil svou přítelkyni Reevu Steenkampovou. Šestinásobný paralympijský šampion po ní několikrát vystřelil přes dveře do koupelny. Atlet nepopírá, že modelku zastřelil, hájí se však tím, že si ji spletl se zlodějem. Myslel si prý, že Steenkampová leží v posteli, a snažil se ji chránit.

V září ho soud uznal vinným z neúmyslného zabití a nedovoleného ozbrojování na veřejnosti. Verdikt o výši trestu zazní zřejmě v úterý.

Čtete rádi iDNES.cz? Podpořte nás svým hlasem v anketě Křišťálová lupa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video