Oscar Pistorius opouští budovu nejvyššího soudu v jihoafrické Pretorii. (12....

Oscar Pistorius opouští budovu nejvyššího soudu v jihoafrické Pretorii. (12. září 2014) | foto: Reuters

Žalobce v kauze Pistorius uspěl, atletovi dále hrozí trest za vraždu

  • 13
Žalobce v kauze Oscara Pistoriuse se může odvolat proti verdiktu „zabití z nedbalosti“. Handicapovanému atletovi, který loni na Valentýna zastřelil svoji přítelkyni, tak opět hrozí, že bude uznán vinným z vraždy. V tom případě by ho čekalo místo současných pěti let minimálně 15 let za mřížemi až doživotí.

Případem se po rozhodnutí soudkyně Thokozile Masipaové bude zabývat nejvyšší odvolací soud v Bloemfonteinu, žádný termín ale zatím nebyl stanoven. Zahájení projednávání se očekává v příštím roce.

Pokud bude Pistorius uznán vinným z vraždy, hrozí mu vyšší trest. Pokud ale odvolací soud potvrdí zabití z nedbalosti, zůstane v platnosti pětileté vězení, přestože ho státní zástupce v říjnu označil za příliš mírný a ve své závěrečné řeči požadoval minimálně desetiletý trest. Žádost o odvolání proti výši trestu za zabití soudkyně zamítla.

Sedmadvacetiletý Pistorius, jenž se stal díky startům v závodech zdravých sportovců mezinárodní celebritou, loni na Svatého Valentýna zastřelil přes dveře koupelny ve svém domě modelku Reevu Steenkampovou. Podle svého tvrzení si přítelkyni spletl s vetřelcem.

21. října poslal soud Oscara Pistoriuse na 5 let do vězení:

21. října 2014


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue