Ropný tanker Sirius Star

Ropný tanker Sirius Star | foto: Reuters

Piráti zlepšují své dovednosti. Stále více útoků se odehrává dále od břehu

  • 79
Počet pirátských útoků na světových mořích loni vzrostl oproti roku 2019 o 33 na 195. Nejčastěji k nim docházelo v Guinejském zálivu. Osmdesát procent útočníků bylo ozbrojených, dvacet bylo posádkami lodí úspěšně odraženo. U somálských břehů se na rozdíl od minulosti žádný takový incident neodehrál.

Tři lodě byly loni uneseny a devět jich bylo dokonce ostřelováno. Útočníci se dostali na palubu celkem 161 plavidel. Kromě Guinejského zálivu se epicentry pirátských útoků stal Singapurský průliv a indonéské vody, informoval Mezinárodní úřad pro námořní dopravu (IMB).

V Guinejském zálivu u západoafrického pobřeží Atlantiku se podle údajů IMB staly všechny tři loňské případy únosu lodí. Na tento region připadá také devět z jedenácti loňských případů ostřelování a 95 procent z celkem 135 unesených námořníků.

„Nejnovější statistiky potvrzují zlepšené schopnosti pirátů v Guinejském zálivu, přičemž stále více útoků se odehrává dále od pobřeží,“ uvedl šéf IMB Michael Howlett.

Nejvzdálenější únos členů posádky lodi se podle IMB stal téměř 200 námořních mil (370 kilometrů) od pobřeží, průměr je 60 námořních mil.

Je to znepokojující trend, který je možné vyřešit jen zesílenou výměnou informací a koordinací mezi loděmi a úřady v regionu Guinejského zálivu, zdůraznil Howlett.

V Singapurském zálivu šlo ve 22 z 23 incidentů o proniknutí na lodě. Zranění přitom utrpěl jeden člen posádky, další byl vzat jako rukojmí. Z indonéských vod bylo loni hlášeno 26 méně závažných loupežných přepadení na moři.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video