(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Reuters

Němečtí piloti se bouří. Odmítají létat s deportovanými migranty

  • 651
Piloti po celém Německu odmítají odvážet neúspěšné žadatele o azyl zpátky domů. Vadí jim zejména létání s migranty do Afghánistánu, který nepovažují za bezpečnou zemi. Kvůli protestům pilotů už bylo zrušeno 222 plánovaných letů.

Pilotům vadí hlavně to, že musí létat do Afghánistánu, přestože byla tato země německou vládou posuzena jako bezpečný stát, píše německý zpravodajský server Deutsche Welle. Nejvíce letů bylo zrušeno z Franfurktu, z největšího německého letiště neodletělo 140 letadel. V Düsseldorfu, kde deportace pravidelně provázejí protesty aktivistů na ochranu práv afghánských uprchlíků, nevzlétlo kvůli protestujícím pilotům 40 letadel. Protestů se zúčastnili i zaměstnanci největší německé letecké společnosti Lufthansy, kteří odmítli provést asi 85 plánovaných letů

Přestože německé úřady čím dál více přikračují k deportaci migrantů, Německo nadále zůstává jejich nejoblíbenějším cílem. V první polovině letošního roku dokonce zpracovalo více žádostí o azyl než všechny zbylé státy EU dohromady. Za prvních šest měsíců roku Němci vyřídilo Německo 388 201 žádostí o azyl, informoval německý deník Die Welt s odkazem na Eurostat.

Téměř každé druhé rozhodnutí Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF) ale musí přezkoumávat soud, protože migranti se odvolávájí kvůli zamítnutému azylu. Počet odvolání je v tomto roce téměř dvojnásobný než před rokem. 

Podle německé televize NDR stály od ledna tyto soudy už 19 milionů eur (v přepočtu asi 487 milionů korun), což je o 7,8 milionů (200 milionů korun) více než loni. Aby se snížil počet odvolání a urychlily se deportace, navrhla německá vláda program, který má být zahájen v únoru 2018. Odmítnutým žadatelům o azyl by byl poskytnut příspěvek 3 000 euro (76 965 korun) jako pobídka k souhlasu s deportací. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video