Pevnost Boyard.

Pevnost Boyard. | foto: Prima TV

Televizní soutěž Pevnost Boyard slaví 30 let. Podíval se do ní i český tým

  • 7
Přesně před 30 lety se začala vysílat dnes již legendární francouzská televizní soutěž Pevnost Boyard. Ta byla pojmenovaná podle pevnosti, ve které se natáčí. Šestičlenný tým v průběhu soutěže plní nejrůznější úkoly s cílem nakonec uhodnout heslo k otevření trezoru. Za dobu své existence převzali koncept soutěže další země, mezi nimi také Česká republika.

Šestičlenný tým prochází v soutěži různými fyzickými zkouškami, jako je zápas v bahně či skok na laně, řeší logické hádanky a rébusy, a také překonává strach z hadů, pavouků, škorpiónů či z neznáma číhajícího ve tmě. Soutěžící se také seznámí s obyvateli pevnosti od moudrého otce Fourase, přes svalnatého obra, trpaslíky, muže s tygřími hlavami i krotitelku skutečných tygrů střežících poklad.

S původním názvem Klíče od pevnosti Boyard soutěž slaví úspěch a šíří se do dalších zemí. Její koncept už koupilo zhruba 40 států včetně České republiky. Do pevnosti přijíždějí nejen s vlastními týmy, ale také s vlastními moderátory, vlastním představitelem otce Fury a podobně. 

Pevnost Boyard se tak dočkala vlastní verze například v Belgii, Švýcarsku, Libanonu či v kanadské frankofonní provincii Québec. V Česku ji vysílala Česká televize a později i TV Nova.

Pevnost, kde se soutěž odehrává, pochází z dob Napoleona, později se přeměnila na vězení. V roce 1913 přestala být součástí vojenského majetku a nepoužívala se až do roku 1950, kdy byla zapsána na seznam historických památek. 

I pak ale ležela ladem, než ji v roce 1962 v aukci koupil jistý belgický zubař. Ten ji v roce 1988 prodal producentovi televizních her Jacquesovi Antoineovi, jemuž se už v hlavě rýsoval nový koncept soutěže.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Následujícího roku byla pevnost prodána za symbolický frank departementu Charente-Maritime, aby se postaral o veškerou obnovu a údržbu stavby. Především bylo nutné zpevnit betonové stěny a vyzdít chybějící mezery po vydrolených kamenech. Nyní je pevnost opět ve stavu, který odpovídá jejímu označení – pevná jako skála pod ní.

Hana Kynychová v české verzi pevnosti Boyard:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video