Pracovníci v ochranných oblecích kontrolují cestující, kteří přiletěli na letiště v čínském Čcheng-tu. (27. března 2020)

Pracovníci v ochranných oblecích kontrolují cestující, kteří přiletěli na letiště v čínském Čcheng-tu. (27. března 2020) | foto: Reuters

Čína opět hlásí pokles nových případů, většina nakažených přijela z ciziny

  • 63
V pevninské Číně ve čtvrtek klesl počet nových případů nákazy koronavirem ze středečních 67 na 55. Až na jednu výjimku z provincie Če-ťiang na východě země se nákaza objevila u lidí, kteří přicestovali ze zahraničí. V pátek to uvedla agentura Reuters s odvoláním na čínskou národní zdravotní komisi.

Pevninská Čína nezahrnuje Hongkong a Macao. Celkem se v ní koronavirem, který způsobuje nemoc COVID-19, nakazilo 81 340 lidí. Z nich 3 292 zemřelo. To je o pět více než o den dříve.

Největší obavy úřadů nyní budí dovezené případy koronaviru, což jsou většinou čínští občané, vracející se do vlasti. Peking nařídil čínským aerolinkám, aby v případě mezistátních letů od 29. března zachovaly jen jediný let týdně s dotyčnou cizí zemí.

Zahraniční aerolinky také mají omezit lety do Číny na jeden týdně, přestože mnohé už přestaly do Číny létat, uvedl Reuters. Dodal, že Čína podle ministerstva zahraničí od 28. března dočasně zakáže vstup do země cizincům s platnými čínskými vízy a povolením k pobytu.

Provincie Chu-pej s asi 60 miliony obyvateli, kde se koronavirus nejprve objevil koncem loňského roku, oznámila, že nemá žádný nový případ nákazy, a to den po zrušení dvouměsíční izolace.

Nákaze už více lidí než v Číně podlehlo v Itálii a Španělsku. V počtu nakažených Čínu předstihly Spojené státy.

Jižní Korea v pátek ohlásila 91 nových případů nákazy, čímž celkový počet stoupl na 9 332. Zemřelo dalších osm lidí, čímž celkový počet obětí dosáhl 139.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue