Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Když Němci zavřou hranice, je tu deset tisíc migrantů, říká islamolog Pelikán

Islamistické hnutí Tálibán se po dvaceti letech zmocnilo Afghánistánu. Bez boje. Spustí tento fakt novou vlnu migrace, která může dosáhnout až na české hranice? „Mnohé politické evropské síly mají teď tendenci se otevírat afghánským uprchlíkům. Tím jim dáváme signál: přijďte,“ míní islamolog a překladatel Petr Pelikán. Sám v Afghánistánu studoval, roky tam žil a stal se muslimem.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PV

wow, hodně zajímavý rozhovor, pragmatický bez přikrášlování a se znalostí místní mentality. A nelejpší věta na závěr, tolerance je jen neznalost problému ;-)

6 0
možnosti
JP

Článek mi připadá solidní svým názorem. Pokud Němci zavřou hranice je nutné aby imigranti pochopili, že zde bez začlenění budou mít smůlu...

1 0
možnosti
LK

To je slovo do pranice, to určitě pochopí. I jejich druhá, třetí generace. Nám se ta integrace určitě povede. Švédům se to nepovedlo, francouzům se to nepovedlo, Němci to ani nezkouší, ale my to uděláme znovu a líp. To jistě :-/

0 0
možnosti
RA

Pelikán je muslim konvertita, fakta si ohýbá amíchá je s pravdami a polopravdami a naprotými nepravdami, aby z toho vyšli jeho souvěrci co nejlépe.

4 1
možnosti
HH

Pelikán ma dodržet šarie a porad nema rozebrat Afghanistan.

0 0
možnosti
MH

Tak jsem koukal na jiné články a rozhovory co pan Pelikán zveřejnil a poskytl. A všechny jsou xenofobní, stejně jako tehle. Neříkám že lže, jenom možná používá vyjadřování, které může vyvolat strach nebo i paniku lidí, kteří moc nepoužívají vlastní hlavu a jediné co umí je si stěžovat.

A když tady čtu ty píše k, mám pocit že se mu to celkem daří, že jich oslovil celkem dost.

Já nejsem žádné xenofobní hovado, já dokážu pochopit, že tam nechtějí žít, taky by sem nechtěl. Buďme trochu solidární, nevíme kdy budeme potřebovat pomoc mi, od někoho jiného.

3 10
možnosti
SD

Já nejsem xenofobní hovado jsem REALISTA, ale pomáhat těmto lidem nechci.

Je dost lidí u nás co si zaslouží pomáhat a ne jim... Díky takovým lidem dopadneme zle. Vaše matka a otec se musí stydět, že takového člověka vychovali... Pomozte si nejdřív sám sebe pochopit smysl života, svým příbuzným a známým, lidem v této zemi a ne lidem, kterým nejde o pomoc... ale o moc a zničení druhých, vládnout a podmanit si druhé. My předci nemůžeme zato jak to tam dopadlo a dělat solidární lidi a sousatvně pomáhat když na to tady nemáme je pěkně na HHHHHH.

Náš stát má dost nezaměstnaných, lidi bez domova, seniorů, starých a nemocných lidí, postižených či matek samoživitelek, tady je nutné pomáhat a ne cpát peníze tam do Afganistanu nebo je tahat sem !!!!

7 1
možnosti
JK

Zaujímavé, že existuje jedna vec, dalo by sa povedať, že miestny afganský "zvyk", o ktorom sa u nás vôbec nehovorí. A ten dáva americkej prítomnosti v Afganistane a aj Talibanu trochu iný rozmer.

V Afganistane vo vyšších kruhoch sa vraj hovorí: Ženy sú na rodenie detí, pre rozkoš sú tu mladí chlapci. Skrátka vo vyšších kruhoch je bežné vydržiavať si či dokonca znásilňovať maloletých chlapcov. Je to tam niečo ako u nás milenka. Patrí to k spoločenskému statusu.

Taliban si vo svojich začiatkoch získal jednoduchých ľudí aj tým, že tento "zvyk"

zakázal. A trestal ho smrťou. Po obsadení Afganistanu Západom sa ale zase vo veľkom rozmohol. Praktizoval sa napr. aj policajných staniciach, kde dochádzalo dokonca aj k zabíjaniu chlapcov. Amíci o tom vedeli, ale nerobili s tým nič. Vlastne robili - občas radoví vojaci, ktorým podobné praktiky boli proti srsti. Bohužiaľ nadradení ich informácie bagatelizovali, resp. si ich nevšímali s tým, že je to vraj miestny "zvyk". Inými slovami Amíci uplácali miestnu - samozrejme mužskú - smotánku tým, že takéto veci neriešili. Podľa Amíkov si to mali Afganci riešiť sami. :-)

V Kandaháre sa vraj hovorilo, že vtáci tam lietajú len s jedným krídlom. Druhým si kryjú svoj zadok.

Stačí si k tomu pripočítať obrovskú korupciu, a je jasné, prečo obyčajní Afganci s Talibanom nebojovali...

Ten "zvyk" sa volá "bacha bazi". U nás médiá samozrejme o tom nepísali. V angličtine sa dá niečo vygoogliť.

Podrobnejšie v článku Vladimíra Palka (bývalého ministra vnútra SR), napr. aj na tomto odkaze:

http://www.srspol.sk/clanek-vladimir-palko-ako-americania-odvracali-zrak-ked-afganski-spojenci-znasilnovali-chlapcov-22959.html

2 1
možnosti
JB

J21a86n 18B13a22l90c76a28r

29. 8. 2021 13:23

Korán vidí muslimy jako nejlepší lidi: "Vy jste nejlepší ze všech lidí, pro lidstvo vyvinutí" (3:110). Učí, že židé a křesťané, kteří nekonvertují k islámu, jsou nejhorší ze všeho stvoření: "Ti, kdož neuvěří [v islám] z řad židů a křesťanů a modloslužebníků, půjdou do pekla. Ti jsou nejhorší ze stvoření" (98:6; kontext viz 98:1-5). Proto Korán v 9:33 přikazuje muslimům bojovat proti židům a křesťanům, aby Alláh způsobil, že islám "zvítězí nad všemi náboženstvími".

Dlužno dodat, že válka, kterou Korán nařizuje, není důsledkem nějakého zlého jednání, ale je zapříčiněna spíše vírou nemuslimů, jako je křesťanská víra, že Ježíš je Syn Boží (9:29-30).

Stupňující se průběh džihádu byl Mohamedovým modelem až do jeho smrti a pro muslimy je vzorem. Byl jim, nejlepším lidem z celého lidstva, nařízen v závěrečných příkazech Koránu, aby islám mohl zvítězit nad všemi ostatními náboženstvími. Raní a klasičtí muslimové si džihád vykládali odpovídajícím způsobem, systematizovali jej do podoby doktríny a nakonec ovládli třetinu známého světa.

Pravověrní následovníci Mohameda prostě jedou eschatologicky nalajnový model. A ano, hlavní proudy islámu se v různých eschatologických náhledech liší.

Musnad Ahmad-Muhammad řekl: "Byla mi ukázána celá země, dokud jsem nespatřil východ východu a západ západu, a viděl jsem, že autorita islámu vládne všemu, co jsem viděl."

3 2
možnosti
JB

J78a14n 28B81a11l66c67a25r

29. 8. 2021 13:22

DOBYTÍ IZRAELE

Islámská tradice popisuje Mahdího jako někoho, kdo se připojí k armádě muslimských bojovníků s černými vlajkami. Mahdí povede tuto armádu do Izraele a znovu jej dobude pro islám. Muslimové budou vyvražďovat Židy, dokud jich nezůstane jen velmi málo, a Jeruzalém bude sloužit jako místo Mahdího vlády nad zemí:

Rasululláh [Muhammad] řekl: "Armády nesoucí černé vlajky přijdou z Chorásánu. Žádná síla je nebude moci zastavit a nakonec dorazí do Ely [Baitul Maqdas v Jeruzalémě], kde vztyčí své vlajky."

Velmi známá tradice, která je často citována v islámském světě, hovoří o Mahdího vojenském tažení proti Izraeli. Jedná se o tradici, která je zároveň nechutná, i nutící k velmi vážnému zamyšlení:

Alláhův posel řekl: Všichni muslimové budou bojovat proti Židům a muslimové je budou zabíjet, dokud se Židé neschovají za kámen nebo strom a kámen nebo strom neřekne: Muslime či služebníku Alláhův, za mnou je Žid, pojď a zabij ho. Sahíh Muslim (41.6985)

Je důležité si povšimnout odkazu na Baitul Maqdas. To v arabštině znamená "svatý dům". To je odkaz na Skalní dóm nacházející se na Chrámové hoře v Jeruzalémě. Zvláště jedovatým způsobem egyptští autoři Muhammad ibn Izzat a Muhammad 'Árif komentují tuto tradici:

Mahdí zvítězí a vyhladí ty prasata a psy a modly této doby, takže bude opět existovat chalífát založený na proroctví, jak uvádí hadís..... Jeruzalém bude sídlem správně vedeného chalífátu a centrem islámské vlády, v jehož čele bude stát imám al-Mahdí.... To zruší vůdcovství Židů ... a ukončí nadvládu satanů, kteří do lidí plivou zlo a způsobují zkaženost na zemi a činí z nich otroky falešných model a vládnou světu jinými zákony, než je šarí'a [islámské právo] Pána světů.

2 2
možnosti
JB

J38a90n 87B74a79l33c20a59r

29. 8. 2021 13:22

Islám mává dvěma vlajkami. Jedna je bílá a druhá černá. Přes obě vlajky jsou v arabštině napsána slova: "Není Boha kromě Alláha a Mohamed je jeho posel". Bílá vlajka se nazývá Al-Liwaa a slouží jako znak pro vůdce muslimské armády a je vlajkou Islámského státu. Černá vlajka se nazývá Ar-Raya a používá ji muslimská armáda. Říká se jí také vlajka džihádu a nosí se do bitvy. Jedna vlajka je vládní a druhá vojenská. Když se Mohamed po osmi letech vyhnanství vrátil do svého domovského města Mekky, vrátil se jako dobyvatel. S ním pochodovalo deset tisíc muslimských vojáků. Nesli s sebou černé vlajky. Na vlajkách bylo arabsky napsáno jediné slovo: trest.

Mahdí je vnímán jako budoucí muslimský světový vůdce, který bude vládnout nejen islámskému světu, ale i nemuslimskému světu. Říká se, že Mahdí povede světovou revoluci, která nastolí nový islámský světový řád na celé zemi:

Mahdí nastolí na světě právo a spravedlnost a odstraní zlo a korupci. Bude bojovat proti nepřátelům muslimů, kteří zvítězí.

Mahdího prostředky a metody k uskutečnění této světové revoluce budou zahrnovat četná vojenská tažení neboli svaté války (džihád). Zatímco někteří muslimové věří, že většina nemuslimů na světě se během vlády Mahdího obrátí k islámu pokojnou cestou, většina tradic to popisuje tak, že nemuslimský svět přijme islám v důsledku Mahdího dobývání. Abduallrahman Kelani, autor knihy Poslední apokalypsa, popisuje mnoho bitev Mahdího:

[A]l-Mahdí obdrží slib věrnosti jako chalífa pro muslimy. Povede muslimy do mnoha bitev džihádu. Jeho vláda bude chalífátem, který se bude řídit Prorokovým vedením.

Dojde k mnoha bitvám mezi muslimy a nevěřícími během Mahdího vlády...

Dokonce i Harun Yahya, umírněný a velmi populární muslimský autor, mluví o Mahdího invazi do mnoha nemuslimských zemí jako o "Mahdí vtrhne do všech míst mezi Východem a Západem".

Ústředním cílem islámského tažení by měl být Izrael, Jeruzalém.

1 2
možnosti
JB

J19a26n 80B24a92l93c20a73r

29. 8. 2021 13:22

Co vlastně muslimové sami říkají o budoucnosti světa na základě jejich islámských textů, jak ji vidí, kam věci směřují, podle jakého modelu jedou, a co lze - opakuji, na základě jejich věrouky - nejspíš očekávat. Tím se zabývá islámská eschatologie.

Proč je území Afghánistánu a okolních států tak důležité z pohledu muslimů? Protože se z této lokality rozehrají finální světové apokalyptické události podle islámu, které přivedou svět do totálního područí, podřízenosti islámu. Proto. Ve finále půjde o brutální masakr nemuslimů, jinověrců, když se nepodvolí.

Neexistují žádní opravdoví muslimové, kteří by nevěřili v den poslední a události, které mu předcházejí. Pochopení islámského pohledu ohledně Posledního dne a konkrétně "hlavních znamení", je proto zásadní, pokud chceme porozumět klíčovým náboženským očekáváním 1,6+ miliardy muslimů na celém světě. Mahdí (mesiášská postava v islámu) je první z hlavních znamení. Příchod Mahdího je ústředním vrcholným prvkem všech islámských narativů o konci světa.

Oblast Chorásánu (území Íránu, Afghánistánu, Tádžikistánu, Uzbekistánu a Turkmenistánu) je proto zásadní pro islámskou apokalyptiku.

ARMÁDA ČERNÝCH VLAJEK

Říká se, že Mahdího nástupu k moci bude předcházet armáda z východu s černými vlajkami nebo válečnými prapory.

Šejch Kabbání uvádí:

Hadísy naznačují, že černé vlajky přicházející z oblasti Chorásánu budou znamenat, že příchod Mahdího je blízko. Chorásán se nachází v dnešním Íránu a někteří učenci tvrdí, že tento hadís znamená, že když se černé vlajky objeví ze Střední Asie, tj. směrem od Chorásánu, pak se blíží příchod Mahdího.

Jiná tradice říká, že:

Posel Alláhův řekl: Z východu přijdou černé prapory a jejich srdce budou pevná jako železo. Kdo o nich uslyší, měl by se k nim přidat a vzdát jim věrnost, i kdyby to znamenalo plazit se po sněhu.

1 2
možnosti
SD

Včera jsem šla domů z práce po 19.00 hodině. Čekala jsem na autobusové zastávce. Oproti mně tlupa asi 5 Arabů, Afgánců, prostě cizinců. Po pravdě řečeno, čuměli na mně jak nadržené kozy. Modlila jsem se aby se kromě koukaní ke mně nepřimluvili a neobtěžovali mně. Nebyli dle chování moc milý. U nich stačí špatný pohled a hned Vám jedna letí.

Kdybych neviděla videa, záběry jak se muslimové chovají v zahraničí "bez důvodně" a "bez příčiny" Vám jen tak z dlouhé chvíle dají do huby, napadnou Vás... nevěřila bych.

Mnozí pánové se mi asi budou smát, ale mně včera do smíchu nebylo 8-o

20 0
možnosti
JS

volte Piráty a už vám nebude do smíchu při opuštění svého domu/bytu nikdy

3 2
možnosti
  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

V Rusku se zřítil strategický bombardér. Ukrajina se hlásí k jeho sestřelení

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  13:27

Sledujeme online Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Krach jednání o důchodové reformě. ANO odmítá přijít, Jurečka ji pošle vládě

19. dubna 2024  12:33,  aktualizováno  13:25

Opoziční ANO se rozhodlo, že nepůjde v pondělí na Hrad na jednání o důchodové reformě. „Nejvyšší...

Obžalovaný plánoval moji smrt, tvrdí otec omylem zabitého chlapce z Mostu

19. dubna 2024  13:07

Velmi emotivní byla u ústeckého krajského soudu výpověď biologického italského otce čtyřletého...

Řidič na stavbě vypil lahev vodky a převrátil tatru, nadýchal tři promile

19. dubna 2024  12:55

Během pracovní doby popíjel na stavbě dálnice nedaleko Hradce Králové sedmačtyřicetiletý řidič...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!