Rekordní drogový zátah na Slovensku, v zásilce bylo 1,5 tuny pervitinu

  • 46
Zajištění 1,5 tuny pervitinu v hodnotě nejméně 300 milionů eur (osm miliard korun) oznámila slovenská finanční správa. Drogy našli celníci ještě na konci května ukryté v kovové nádrži v zásilce z Mexika. Podle finanční správy jde o největší zadržení drog v historii země.

Slovenští celníci se zaměřili na kontrolu dvou kovových nádrží na kapaliny, které byly přepraveny z Mexika přes přístav v Chorvatsku k proclení na Slovensku. Důvodem kontroly byla podle finanční správy skutečnost, že zásilka putovala po známé drogové trase z Mexika.

Celníci nasadili na kontrolu nádrží mobilní skener i služebního psa. „Nádrže byly důmyslně upravené, aby se celníci nedostali k nelegálně přepravovanému zboží. Bylo potřeba nádrž položit na bok a následně jsme navrtali otvory, které potvrdili přítomnost drogy,“ řekl generální ředitel celní sekce Finanční správy SR Tomáš Prochocký.

„Hodnota látky dosahuje 300 milionů eru, v případě jednotlivých uživatelských dávek až odhadem hodnotu dvou miliard eur (přes 53 miliard korun, pozn. red.),“ dodal.

Finanční správa předala případ policii. Zatím není známo, zda vyšetřovatel kvůli zásilce někoho obvinil.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video