Půl milionu za covidové lůžko. Policie dopadla gang kšeftující s místy v nemocnici

  • 15
Policie v Peru rozbila zločinecký gang, který obchodoval s lůžky pro pacienty s covidem-19. Za jedno lůžko ve státní nemocnici v Limě si účtoval až 21 000 amerických dolarů, v přepočtu tedy zhruba 457 000 korun.

Bezpečnostní složky zatkly devět lidí včetně pracovníků zdravotnického zařízení, informovala agentura Reuters.

Policie případ rozkryla poté, co ji kontaktoval bratr nemocného muže, po němž gang požadoval 82 000 solů (přes 450 000 korun) za to, že mu zařídí lůžko na jednotce intenzivní péče a zdravotní péči v nemocnici, popsal prokurátor Reynaldo Abia.

Toto veřejné zdravotnické zařízení přitom podle Reuters léčí nemocné bezplatně, na 80 lůžek na jednotce intenzivní péče ovšem existuje dlouhý seznam čekajících pacientů.

Covidové oběti beze jména a vlastních hrobů. V Peru pohřbili stovky lidí

Peruánský ministr zdravotnictví Óscar Ugarte prohlásil, že podvod vyžaduje okamžité postihy. „Je to naprosto zavrženíhodné. Nemůžeme vyjednávat ohledně lidských životů,“ uvedl šéf resortu zdravotnictví.

Korupční skandály kolem pandemie covidu-19 v latinskoamerické zemi už dříve otřásly nejvyššími politickými kruhy, uvedl Reuters. Kvůli aféře s přednostním očkováním proti nemoci letos rezignovaly ministryně zdravotnictví a zahraničí.

Mnoho obyvatel Peru během vrcholu pandemie platilo za zdravotní péči velké částky soukromým klinikám, jelikož systém veřejného zdravotnictví se ocitl na pokraji kolapsu. Počet lůžek na jednotkách intenzivní péče se mezitím rozrostl na téměř 3 000 napříč zemí, přičemž loni v březnu jich peruánské nemocnice měly k dispozici několik stovek, poznamenala agentura Reuters. Mnoho lidí však stále potřebuje intenzivní péči.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video