Šéf spojeneckých vojsk v Afghánistánu John Allen (10. října 2012)

Šéf spojeneckých vojsk v Afghánistánu John Allen (10. října 2012) | foto: Reuters

Šéf amerických sil v Afghánistánu žádné pletky neměl, zjistil Pentagon

  • 5
Vyšetřovací komise Pentagonu očistila šéfa mezinárodních vojsk v Afghánistánu Johna Allena od podezření, že udržoval nepatřičné styky s ženou jménem Jill Kelleyová. Ta byla zapletena do nedávného skandálu kolem nevěry Davida Petraeuse, prominentního generála a poté šéfa CIA.

Očištění Allenova jména nejspíš oživí jeho kandidaturu na post vrchního velitele amerických vojsk v Evropě. Ta byla pozastavena právě poté, co na generála padlo podezření z nepatřičných styků s Kelleyovou.

David Petraeus

Allenova kauza byla jakýmsi vedlejším produktem  skandálu Davida Petraeuse. Na bývalého prominentního amerického generála, který sehrál důležitou roli v Iráku i Afghánistánu a později se stal šéfem CIA, praskla loni v listopadu nevěra. Ukázalo se, že Petraeus udržuje poměr s jistou Paulou Broadwellovou, která je mimo jiné autorkou jeho životopisu.

Aféra vyšla najevo tak, že žárlivá Broadwellová psala výhrůžné e-maily Jill Kelleyové, o níž se domnívala, že je její sokyní v souboji o Petraeuse.

Kelleyová se obrátila na FBI a ta při prověřování její e-mailové komunikace narazila na zprávy, které si Floriďanka Kelleyová vyměnila právě s generálem Johnem Allenem. Některé e-maily prý byly "pikantní a koketní", což vrhlo na Allena negativní světlo, a armáda pozastavila jeho kandidaturu na zmíněný post velitele evropských sil.

Vyšetřování Allenova případu nařídil ministr obrany Leon Panetta. Teď inspekce případ uzavřela s tím, že se Allen nedopustil ničeho nevhodného, napsal deník The Washington Post s odvoláním jistého vysoce postaveného amerického činitele. Petraeus kvůli aféře s Broadwellovou rezignoval. Allen jakékoli provinění popíral.

Barack Obama ve večerních hodinách uvedl, že Spojené státy dále podporují Allenovu kandidaturu na post vrchního velitele NATO v Evropě.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video