Na mezinárodním letišti JFK v New Yorku zadrželi muže, který z Guyany pašoval v...

Na mezinárodním letišti JFK v New Yorku zadrželi muže, který z Guyany pašoval v zavazadle 34 vzácných ptáků. | foto: Customs and Border Protection New York

Pašerák nacpal pěnkavy do natáček na vlasy. Převážel je z Guyany do USA

  • 9
Náhodná kontrola příručního zavazadla odhalila na letišti Johna Fitzgeralda Kennedyho 34 pěnkav schovaných uvnitř plastových natáček na vlasy. Každého z ptáků plánoval prodat za téměř 70 tisíc korun. Používají se totiž v pěveckých soutěžích, na kterých návštěvníci sází na nejlepšího pěvce.

Informoval o tom britský Daily Mail. Devětatřicetiletý Francis Gurahoo byl obžalován ze snahy vpašovat ptáky z Guyany na americkou půdu. Podle obžaloby muž přiznal, že se k pašování uchýlil s cílem vyhnout se karanténě. Soudní jednání začne v pondělí.

Soutěže zpívajících pěnkav se odehrávají v newyorských městských částech Brooklyn a Queens ve veřejných prostorech jako jsou parky. Vítěze vybírá porota. Pěnkava, která soutěž vyhraje, nabude podle obžaloby na hodnotě a může se prodat za až 114 tisíc korun. Po ptácích z Guyany je vysoká poptávka, protože mají zpívat lépe.

Nejde o první případ snahy vpašování ptáků na území Spojených států. Naposledy se o to pokusil Guyanyský občan v prosinci loňského roku. V jeho tašce našli celníci sedmdesát živých ptáků. Pašerák nebyl zadržen, pouze mu nebyl povolen vstup do země.

Vnášení zvěře na americkou půdu podléhá přísný regulacím. Každý importér má povinnost zajistit si povolenku a deklarovat jakýkoli import. Ptáci přivezení za účelem prodeje jsou pak třicet dní drženi v karanténě, aby nedošlo k přenosu nakažlivých nemocí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video