Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová

Šéfka Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová | foto: Reuters

Impeachment jde do další fáze, demokraté formulují žalobu proti Trumpovi

  • 164
Demokraté zahajují přípravu konkrétního znění ústavní žaloby na amerického prezidenta Donalda Trumpa. V projevu k národu to oznámila předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová. Její slova potvrzují spekulace médií, že Sněmovna by o impeachmentu mohla hlasovat ještě do konce roku. Verdikt by pak vynesl Senát ovládaný Trumpovými republikány.

„Demokracie je v sázce,“ varovala Pelosiová. Demokraté, kteří mají ve Sněmovně reprezentantů většinu, chtějí ve sněmovním právním výboru zformulovat návrh bodů žaloby. Příslušné články budou obsahovat obvinění, jejichž konkrétní popis je podmínkou pro rozhodování o žalobě na půdě Senátu. Podle amerických médií jde o zneužití moci, o bránění průchodu spravedlnosti a opovrhování Kongresem.

„Vyšetřovatelé našli víc než dostatečné důkazy o tom, že prezident Trump zneužil úřad pro svůj politický prospěch a porušil ústavní slib,“ řekla Pelosiová.

Trump po projevu Pelosiové v sérii příspěvků na twitteru demokraty za jejich krok ostře zkritizoval a varoval, že kvůli nim se může v budoucnu dosud jen zřídkakdy uplatňovaný impeachment stát „rutinním způsobem“, jak zaútočit na prezidenta. „Dobrá věc je, že republikáni ještě nikdy nebyli jednotnější. Zvítězíme,“ uvedl prezident. „Demokraté by se měli stydět, na tribunál v Senátu se těšíme,“ uvedl ještě před Trumpovým komentářem v prohlášení Bílý dům.

O obžalobě bude právní výbor jednat v pondělí a podle stanice CNN by jeho členové o ní měli hlasovat v týdnu od 9. prosince. Celá Sněmovna reprezentantů by pak mohla o ústavní žalobě rozhodovat v předvánočním týdnu po 16. prosinci. Poté se obžaloba dostane k projednání Senátu, kde však Trumpovi republikáni mají většinu a je krajně nepravděpodobné, že by návrh zbavit prezidenta úřadu podpořili.

Čtvrtečnímu projevu Pelosiové podle agentury AP ve středu předcházela schůze poslaneckého klubu demokratů, na níž se šéfka Sněmovny kolegů dotázala, zda skutečně s podáním žaloby souhlasí. Odpovědí byl podle osob přítomných v sále všeobecný souhlas.

Žalobu vyvolala takzvaná ukrajinská kauza, kterou odstartoval červencový telefonát Trumpa s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Šéf Bílého domu v něm žádal, aby Kyjev zahájil vyšetřování Joea Bidena, Trumpova pravděpodobného protikandidáta v prezidentských volbách. Trump údajně hrozil, že v opačném případě zablokuje vojenskou pomoc Ukrajině a nebude souhlasit s přijetím Zelenského v Bílém domě.

Trump: S impeachmentem si pospěšte

Trump vyzval své demokratické oponenty k co nejrychlejšímu zahájení procedury ústavní žaloby, aby se Kongres mohl vrátit k potřebné práci. Demokraté „ponižují naší zemi, ale všechno je jim jedno, úplně se zbláznili,“ napsal prezident na Twitteru. „Proto říkám: když chcete impeachment, udělejte to hned, rychle, abychom měli spravedlivý proces v Senátu a naše země se mohla vrátit k práci,“ uvedl šéf Bílého domu.

Argumenty Adama Schiffa, Joea Bidena, Nancy Pelosiové a dalších demokratických politiků použité během ústavní žaloby podle Trumpa poprvé odhalí, jak je americký systém ve skutečnosti zkorumpovaný. „Byl jsem zvolen, abych vyčistil žumpu, a právě to dělám!“ konstatoval prezident.

Podle americké ústavy je v případě impeachmentu prezidenta úkolem Sněmovny reprezentantů shromáždit a vyhodnotit argumenty proti hlavě státu, v procesu blízkém soudní proceduře pak rozhoduje stočlenný Senát. Tam zasedá 53 republikánů, u kterých se Trump dál těší podpoře.

Bílý dům se dosud snažil proceduru impeachmentu brzdit a zakazoval vládním úředníkům a diplomatům účastnit se slyšení ve sněmovních výborech. Sám Trump označuje ústavní žalobu za politické divadlo a hon na čarodějnice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video