Na základně Pearl Harbor se tři dny před výročím střílelo, zemřeli tři lidé

  • 33
Útočník na americké vojenské základně Pearl Harbor na Havaji zastřelil dva lidi a jednoho dalšího zranil. Sám po činu spáchal sebevraždu, napsala v noci na čtvrtek podle agentury Reuters americká armáda. Motiv činu však úřady nezmínily. Útok se odehrál tři dny před výročím japonského útoku na Pearl Harbor ze 7. prosince 1941.

„Máme potvrzené dva mrtvé. Jeden člověk je ve stabilním stavu v nemocnici. Mohu rovněž informovat, že na následky střelného zranění, které si očividně sám způsobil, zemřel i střelec. Ten byl předběžně identifikován jako námořník sloužící na USS Columbia,“ citoval Reuters kontradmirála Roberta Chadwicka. USS Columbia je jaderná ponorka.

Identitu obětí armáda nezveřejnila, označila je ale za civilisty pracující pro ministerstvo obrany.

Incident se stal ve středu asi v půl třetí odpoledne místního času (čtvrtek v půl druhé v noci SEČ). Kvůli útoku byla základna uzavřena. Armáda podle portálu Hawaii News Now, který se odvolal na mluvčího základny, považuje útok za skončený a uvedla, že situaci má pod kontrolou.

Místní základnu, která se nachází zhruba třináct kilometrů od Honolulu, využívá námořnictvo i letectvo.

Po útoku na vojenskou základnu 7. prosince 1941 vstoupily Spojené státy do druhé světové války, když vyhlásily válku Japonsku. Následně nacistické Německo s fašistickou Itálií, které stály po boku Japonska, společně vyhlásily válku USA.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video