Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu v Kempton Parku

Radovan Krejčíř u jihoafrického soudu v Kempton Parku | foto: Paballo Thekiso pro MFDNES

Pátý zavražděný kolem Krejčíře: jihoafrický právník shořel v autě

  • 83
Jihoafrická média informují o podivné smrti Iana Jordaana, právníka zastřeleného majitele sítě striptýzových klubů Lollyho Jacksona. Údajně byl napojen na Radovana Krejčíře a pral s ním špinavé peníze. Jordaan byl unesen a poté shořel v autě, píše server Independent online.

Policie se zatím k totožnosti oběti nevyjádřila, ale pokud testy DNA potvrdí Jordaanovu totožnost, bude to už pátý zavražděný v okruhu uprchlého českého podnikatele Krejčíře, který je v Jihoafrické republice souzen kvůli pojistnému podvodu ve výši 4,5 milionu randů (kolem 11,5 milionu korun).

Jihoafrické policii se Krejčíř vzdal letos 25. března. Předcházela tomu policejní razie v jeho domě na johannesburském předměstí Bedfordview, při které byl nalezen seznam osob považovaný policií za "seznam smrti", tedy za soupis lidí určených Krejčířem k likvidaci. V dubnu pak soud propustil Krejčíře na kauci.

První obětí byl Krejčířův soukromý vyšetřovatel Kevin Trytsman, druhou německý podnikatel Uwe Gembala, který dovážel pro Lollyho Jacksona auta a podle médií byl zapleten do mezinárodního praní špinavých peněz. Údajně spolupracoval také s Krejčířem.

Jako třetí byl zavražděn developer napojený prý na Krejčíře Chris Kouremetis. Čtvrtou obětí pak byl Lolly Jackson, který byl údajně zavražděn loni v květnu na objednávku. George Luka, muž podezřelý z jeho zabití, uprchl na Kypr, kde beztrestně žije.

České úřady Krejčíře stíhají za jiné majetkové a násilné trestné činy. České policii podnikatel unikl při domovní prohlídce v roce 2005. V JAR žije od roku 2007. V témže roce Česko požádalo Jihoafričany o Krejčířovo vydání. Nynější proces v JAR, který má pokračovat 11. října, ovšem s českou žádostí nesouvisí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video