Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 26. 9. 2001 12:12

Pátý den po útoku na USA

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 15.9. | den následující - 17.9. |

Hledáte příbuzné v USA? Speciální telefonní linka ministerstva zahraničí pro všechny, kteří pátrají po příbuzných či známých v New Yorku či Washingtonu: 02/24 18 27 40 a 24 18 25 51. V provozu je i bezplatná linka: 0800 200 000.

16:08
Jemen v neděli oznámil, že podpoří mezinárodní kampaň proti terorizmu, ale pouze pod záštitou OSN. Spolupráce amerických a jemenských vyšetřovatelů bude pokračovat.
15:38
Nejhledanějšímu teroristovi Usámovi bin Ládinovi plynou podle ministra obrany Jaroslava Tvrdíka peníze i z obchodů s českým zbožím. Obchoduje třeba s českými traktory Zetor, řekl ministr. - Ládin vydělává i na Česku
15:32
Podle amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho není pochyb o tom, že do úterních útoků na USA je zapojen Usáma bin Ladin. "Nepochybuji, že on a jeho organizace hrají v tomto významnou roli," řekl.
15:24
Baráky v bývalém koncentračním táboře Dachau u Mnichova, který je nyní německým památníkem, byly počmárány protiamerickými a protižidovskými hesly. Na zdích dvou domů se ráno objevily nápisy "USA - podněcovatel třetí světové války", "Žid je provokatér" a podobně.
15:10
Prezident George Bush vyzývá Američany, aby i přes přípravy armády na válku tento týden normálně žili a pracovali, případně si zašli i na baseball.
14:44
V případě vojenské odpovědi na teroristický útok na Spojené státy by bylo podle italského ministra obrany Antonia Martina lépe, kdyby se na ní podílelo několik zemí, nejen samy USA, a kdyby se k ní připojila OSN.
14:27
Vedení Tádžikistánu vyloučilo, že by Západ vedl vojenský zákrok proti Afghánistánu z území tohoto středoasijského státu. "Zprávy některých médií o možnosti využití tádžického území třetí zemí k úderům na vojenské základny Talibanu a mezinárodních teroristů v Afghánistánu se nezakládají na pravdě," řekl šéf tiskového oddělení ministerstva zahraničí Igor Sattarov.
14:15
Filipínský ministr obrany nevylučuje, že Manila umožní Spojeným státům, aby využily základen v jejich zemi v mezinárodní válce proti terorismu.
14:06
Papež Jan Pavel II. po nedělní bohoslužbě uvedl, že myslí na mrtvé, raněné, na jejich rodiny a na celý zasažený americký národ. Zároveň doufá, že tento "velký národ" dokáže odpovědět nepříteli, který jej ohrožuje, bez nenávisti a násilí.
14:01
Na letišti v Ruzyni přistálo poprvé od tragických událostí v USA letadlo ČSA z New Yorku. Stroj dosedl v 11:25. První Češi se vrátili z New Yorku
13:44
Útoky na Spojené státy v uplynulém týdnu výrazně ovlivnily ceny ropy. Bezprostředně po oznámení atentátů se cena prudce zvýšila a vystoupila přes 30 dolarů za barel, což byl proti pondělí nárůst o více než tři dolary.
13:03
Pákistán vyšle v pondělí do Afghánistánu delegaci s poselstvím pro Taliban: do tří dnů vydejte bin Ládina, nebo riskujete masivní odvetný útok.
13:09
Přesně sto českých občanů, kteří se dosud z USA neozvali příbuzným, eviduje v tuto chvíli konzulární odbor ministerstva zahraničí. Databáze těchto lidí byla nejobsáhlejší v sobotu odpoledne, kdy v ní bylo 136 občanů, od té doby toto číslo kleslo.
12:28
Pentagon plánuje proti teroristům rozsáhlé akce, které zahrnují Afghánistán, ale mohou mířit i na výcvikové tábory v Jemenu, Súdánu a Libanonu. Uvažuje se i o cílech v Iráku, protože tamní režim také podporoval Usámu bin Ládina. Napsal to s odvoláním na americké vojenské a vládní zdroje britský deník The Sunday Times.
12:05
Britský premiér Blair podpořil záměr amerického prezidenta Bushe zahájit válečnou akci proti organizátorům úterních útoků. Je to válka mezi civilizovaným světem a fanatismem, řekl pro CNN.
11:53
Vyšetřovatelé se obrátili na rodiny lidí, kteří jsou po úterním teroristickém útoku na Světové obchodní středisko pohřešováni, aby jim poskytli zubní kartáčky, hřebeny nebo holicí strojky nezvěstných. Chtějí z nich odebrat vzorky kyseliny deoxyribonukleové (DNA) a s jejich pomocí identifikovat těla nebo části těl obětí. Ze 450 tisíc tun trosek, které zůstaly na jižním cípu Manhattanu po dvou 110patrových věžích obchodního střediska, bylo zatím vyproštěno 159 těl, identifikováno jich ale bylo jen 99, z toho 15 na základě částí těl.
11:28
Afghánské vládní hnutí Taliban svolalo v Kábulu mimořádné zasedání svých nejvyšších duchovních představitelů, aby projednali strategii obrany proti možnému útoku USA. Talibanský ministr informací vyzval Spojené státy k rozvaze.
11:07
Bin Ládin, podezřelý číslo jedna z úterních teroristických útoků v USA, znovu důrazně zopakoval, že není za atentáty zodpovědný. Uvedla to afghánská agentura Afghan Islamic Press.
11:03
Izraelský premiér Šaron oznámil, že je ochoten po 48 hodinách klidu obnovit mírové rozhovory s Palestinci.
10:52
Teroristické útoky v USA vyvolaly krizi v americkém leteckém průmyslu. Pátá největší společnost Continental Airlines oznámila, že propustí 12 tisíc lidí, což je přibližně pětina zaměstnanců. Ztráty společnosti po teroristických útocích na USA dosahují 30 milionů dolarů denně. Stejně jsou na to i další letecké společnosti. Podrobnosti
10:24
Záchranáři našli poblíž trosek Světového obchodního centra pas jednoho z únosců. FBI zatím identitu teroristy a další detaily tají.
09:58
Ahmad Šáh Masúd, legendární vůdce afghánské opozice proti hnutí Taliban a předtím proti sovětské okupaci své země, byl pohřben ve své rodné vesnici v Pandžšírském údolí v severním Afghánistánu. "Lev z Pandžšíru", jak byl nazýván, zemřel na následky atentátu, který na něho byl spáchán před týdnem. O partyzánovi Masúdovi čtěte ZDE
09:37
Poté, co Taliban vyzval v sobotu cizince, aby opustili zemi, opouštěli v neděli mnozí Kábul. Pět pracovníků výboru Mezinárodního červeného kříže odletělo do sousedního Pákistánu. Evakuováni jsou i pracovníci z jiných měst. Ze země prchají i tisíce Afghánců.
09:15
Americký časopis Neewsweek píše, že FBI se snažila dopadnout dva z podezřelých únosců letadel dva týdny předtím, než v úterý udeřili. FBI prý po nich začala pátrat koncem srpna poté, co dostali informace od CIA, že Chalíd Minzár a Sálim Hamzí jsou napojeni na Usamu bin Ládina. Tito teroristé byli podle zveřejněného seznamu FBI na palubě stroje, který napadl Pentagon.
08:55
Libanonské militantní hnutí Hizballáh vyjádřilo v neděli ve svém prvním oficiálním prohlášení účast s oběťmi úterních masakrů v USA. "Je nám líto všech nevinných, kteří zahynou kdekoli na světě," praví se v prohlášení zaslaném agentuře Reuters.
08:20
Afghánské vládní hnutí Taliban v neděli zopakovalo, že je odhodláno chránit bin Ládina a zajistit jeho bezpečnost. "Co se týče Usámy bin Ládina, nezměnili jsme svoji pozici," řekl ministr zahraničí Wakil Ahmad Muttawakil v Kandaháru pro agenturu Afghánský islámský tisk. Bin Ládin je hlavním podezřelým v úterních teroristických útocích v USA.
07:49
Psychologové v USA mají plné ruce práce. Mnohé firmy, které ztratily zaměstnance při teroristických útocích, si je objednávají, aby pomohli jejím pracovníkům vyrovnat se se ztrátou svých kolegů. Podle odborníků postižení trpí depresemi, úzkostlivými stavy, nervozitou. "Bude trvat ještě dlouho, než se z toho lidí vzpamatují. Mnoho lidí se také potřebuje svěřit a vyjádřit svůj smutek, hněv nebo zmatek," řekla psycholožka McMahonová.
07:00
Americké ministerstvo zahraničí v sobotu oznámilo, že je připraveno zkoumat možnost začlenění Íránu do mezinárodní koalice pro potírání terorismu. Teherán se již dlouho staví proti vládě radikálního islámského hnutí Taliban v Afghánistánu.
06:25
Pouze pronikavé zvuky dud rušily v sobotu ticho při pohřbu kaplana newyorských hasičů Mychala Judgea, který přišel o život v úterý při kolapsu dvou mrakodrapů newyorského Světového obchodního střediska po teroristických útocích. Obřadu se zúčastnilo několik stovek hasičů. Osmašedesátiletý františkánský kněz Judge zahynul, když uděloval poslední pomazání jednomu hasiči, který přišel o život při zřícení obou věží střediska, do nichž předtím narazila unesená dopravní letadla.
05:33
Newyorský starosta Rudolph Giuliani oznámil nové průběžné počty obětí teroristického útoku. Potvrzeno je 159 mrtvých a více než 4900 pohřešovaných.