Našli jsme ztracené letadlo, věří pátrači. U Bornea ho zachytil sonar

  • 69
Sonarové snímky ukázaly v moři nedaleko ostrova Borneo velký temný objekt. Pravděpodobně jde o vrak letadla společnosti AirAsia, které se v neděli zřítilo. Podle pátracího týmu leží stroj 30 až 50 metrů pod hladinou a jeho trosky nejsou daleko od sebe. Neměl by být tedy problém najít černé skříňky.

„Modlíme se, aby to skutečně bylo to letadlo,“ řekl agentuře Reuters jeden z pátračů, který si říká Hernanto. Obrysy velkého objektu, který tvarem připomínal letadlo, spatřila už v úterý posádka vojenského letounu C-130 Hercules, ve středu se objevil i na radarových snímcích.

Pátracímu týmu se dosud podařilo z moře vylovit těla šesti obětí. Jde o tři muže a tři ženy, jedna z nich údajně na palubě pracovala jako letuška. Polovinu z nich našli záchranáři už v úterý, zbytek ve středu. Posádky pátracích lodí už z moře vytáhly také některá zavazadla a trosky letadla, například dveře, které měly sloužit jako nouzový východ (více o nálezu trosek čtěte zde).

Indonéští záchranáři ve středu informovali, že jedna z nalezených obětí měla na sobě záchrannou vestu. Posléze to ale popřeli.

Černé skříňky najdeme, věří potápěči

Agentury Reuters a AFP v úterý informovaly, že na palubě válečné lodi Bun Tomo je už čtyřicet těl. Odkazovaly na vyjádření Manahana Simorangkira, mluvčího indonéského námořnictva. Zpráva se však podle místního serveru Jakarta Post nezakládala na pravdě.

Do pátrací akce se ve středu vedle desítek lodí a letadel z několika zemí zapojí také potápěči. Pokusí se vyzvednout černé skříňky, které zaznamenávají letové údaje i komunikaci v pilotní kabině. K vraku se zatím kvůli větru a vysokým vlnám ponořit nemohou.

Letadlo podle všeho leží pouze 30 až 50 metrů pod hladinou, takže až se počasí zlepší, neměl by být s jejich nalezením žádné problémy. Trosky Airbusu A320-200 navíc neleží daleko od sebe.

Kontrolní věž v Jakartě s letadlem ztratila kontakt v neděli v 00:18 středoevropského času, tedy 43 minut po startu. Pilot dispečerům naposledy přihlásil o šest minut dříve. Letěl ve výšce 9,8 kilometru a kvůli bouřkovému mraku žádal o povolení vystoupat do výšky 11,6 kilometru.

Řízení letového provozu mu však povolilo pouze výšku 10,4 kilometrů, protože v původně žádané letové hladině už byl jiný stroj. Podle některých odborníků letěl Airbus A320 zřejmě příliš pomalu (více se dočtete zde).

První trosky našly pátrací týmy už v úterý:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video