Paterčata z Honolulu se narodila 10. října 2015. Čtyři chlapci a jedna dívka se...

Paterčata z Honolulu se narodila 10. října 2015. Čtyři chlapci a jedna dívka se domů podívali poprvé 24. prosince. | foto: Krystle Marcellus/The Star-Advertiser via AP, AP

Paterčata narozená v říjnu na Havaji propustili na Vánoce domů

  • 2
Manželé Ray a Marcie Dela Cruzovi si letošní Vánoce užívají poprvé v přítomnosti všech svých dětí. V říjnu se jim narodila paterčata, kvůli nízké porodní váze ale musela zůstat v péči lékařů až do 24. prosince. Nyní už mají všechny své děti doma. Kromě paterčat mají i dvouletého syna Makaia.

„Je to rozhodně ten nejkrásnější dárek k Vánocům, jaký jsme mohli dostat, mít je všechny doma na Vánoce,“ radovala se Marcie Dela Cruzová, když si s manželem děti vyzvedávali ze Zdravotnického centra pro matku a dítě královny Kapiolany. O události informoval Dailymail.co.uk.

Čtyři chlapci Kapena, Kupono, Kaolu, Keahi a dívka Kamalii se narodili již 10. října. Lékaři předpokládali, že v nemocnici budou muset zůstat tři měsíce. Jejich porodní váha byla u každého nižší než jeden a půl kilogramu. Personál novorozeneckého oddělení intenzivní péče se o děti vzorně staral, a paterčata tak mohla být propuštěna domů už na Štědrý den.

Jsou to první živě narozená a zdravá paterčata na Havaji. „Je úžasné něco takového sledovat a vidět úspěch,“ řekl k tomu lékař Charles Neal. V době propuštění z nemocnice měly děti od dvou a půl do čtyř kilogramů.

Paterčata se narodila po umělém oplodnění, stejně jako jejich starší bratříček Makaio. Rodiče se zpočátku domnívali, že budou mít dvojčata. „Nechtěli jsme se zapsat do historie. Byli jsme požehnáni tolika dětmi. Vedou si tak dobře,“ uvedla matka dětí.

Už před narozením dětí se na Havaji zdvihla velká vlna solidarity. Informoval o tom server khon2.com. Nezisková organizace Keiki O Ka Aina vypsala sbírku. Přispívat se rozhodly i menší rodinné firmy, jako například Tina Ryderová ze společnosti Kapaa Auto Body. Sama má čtyři syny. Rodiče paterčat si založili i vlastní webové stránky, kde zveřejnili svůj příběh a žádají případné zájemce o dary.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video