Anna Politkovská na snímku z 17. března 2005

Anna Politkovská na snímku z 17. března 2005 | foto: Profimedia.cz

Páté výročí vraždy Politkovské: nová obvinění starých podezřelých nepadla

  • 0
Od vraždy ruské novinářky Anny Politkovské už uplynulo pět let. Ruská policie dosud nevnesla do případu světlo a nejasnosti kolem vraždy kritičky Kremlu se točily i v den výročí jejího zabití. Vyšetřovatelé se už už chystali vznést nová obvinění vůči podezřelým, ale na poslední chvíli to museli odložit.

Čečenský obchodník Lom-Ali Gajtukajev - podezřelý ze zosnování vraždy - se totiž zřekl advokáta. "Gajtukajev odmítl přiděleného advokáta a ohlásil, že vyčká na obhájce, kterého mu najdou příbuzní," oznámil agentuře Interfax mluvčí vyšetřovatelů Vladimir Markin. Nová obvinění tak zazní později.

Tělo Anny Politkovské poté, co byla v Moskvě zastřelena.

Život Anny Politkovské ukončil najatý vrah 7. října 2006, v den narozenin Vladimira Putina, u vchodu do jejího moskevského domu. Reportérka opozičního listu Novaja gazeta si svými články o korupci nadělala nepřátele v Kremlu i v neklidné čečenské republice - psala o vraždách, mučení, únosech a znásilňování v regionu.

Její vražda vyvolala ve světě takový rozruch, že ruské úřady slíbily brzké objasnění tohoto případu. To se ale dosud nestalo. Případ tak stále provází mnoho nejasností. Vyšetřovatelé dosud neodhalili, kdo si vraždu objednal.

Novaja gazeta je k obviněním skeptická

Moskevský soud před dvěma lety propustil obžalované na svobodu, letos ale policie v řadách údajných pachatelů a organizátorů vraždy znovu zatýkala. Nejnovější obvinění se mají týkat kromě Gajtukajeva, jenž je podezřelý, že zorganizoval a platil skupinu nájemných vrahů, i expolicisty Sergeje Chadžikurbanova.

Rustam Machmudov, údajný vrah ruské novinářky Anny Politkovské

Ten byl sice před dvěma lety v kauze osvobozen, ale odpykává si osmiletý trest za vydírání v jiném případu. Obvinění mají být vznesena také vůči Rustamu Machmudovovi, který údajně vraždu spáchal, a vůči jeho bratrům Džabrailu a Ibragimovi - i oni už byli dříve obviněni ze spoluúčasti.

V redakci, kde Anna Politkovská působila, ale nahlížejí na nová obvinění ze skepsí. Označují je za čistě formální krok k výročí vraždy, jak mají vyšetřovatelé v oblibě. "Pokrok ve vyšetřování nastal, ale přichází velmi pozdě. Rád bych ho viděl už před třemi lety," prohlásil novinářčin syn Ilja.

Změní se něco po návratu Putina do Kremlu?

Agentura Reuters v den výročí smrti nepohodlné novinářky upozornila na fakt, že do Kremlu se plánuje vrátit Vladimir Putin. Případ Politkovské přitom označila jako test jeho prezidentsví. Neúspěšné vyšetřování její vraždy se totiž stalo symbolem korupce v politice a soudnictví za Putinova předešlého prezidentství.

Lidskoprávní organizace tvrdí, že od roku 2000, kdy byl Putin poprvé zvolen prezidentem, zavraždili nájemní vrazi už 19 novinářů. Ani v jednom případě policie nepřišla na to, kdo si jejich smrt objednal.

Pokud bude případ vyřešen, Putin vyšle signál, že je ochoten vylepšit dodržování práva v zemi. V opačném případě by se případ Politkovské mohl stát symbolem jeho selhání v zavedení politických a justičních reforem.

Šéfredaktor listu Novaja Gazeta Dmitrij Muratov k tomu řekl, že sice doufá ve vyřešení vraždy Anny Politkovské, ale návrat Vladimira Putina na prezidentský post podle něj není dobré znamení pro reformy. "Podle mě je návrat Vladimira Putina k moci negativní obrat událostí v mé zemi," uvedl.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video