ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Češi přes Rakousko pašovali 665 kg zlata a stříbra, chtěli se vyhnout clu

  • 62
Na učiněnou zlatou žílu narazili rakouští celníci na švýcarských hranicích. V kufru auta české rodiny totiž nalezli přes 665 kilogramů zlata a stříbra. Rodina tvrdila, že do Čech cestovat nechtěla a měla namířeno do Curychu.

O případu píše rakouský web Heute.at.

Celníci to ale viděli jinak. Češi se pravděpodobně chtěli vyhnout clu ve výši 2,6 milionu korun. Místo užívání si bohatství je nyní čeká zaplacení mastné pokuty.

Rakouské úřady rodinu zadržely na rakousko-švýcarském hraničním přechodu Feldkirch-Wolfurt. Nejdřív v kufru zjevně přetíženého vozidla celníci našli 707 stříbrných prutů o hmotnosti 662 kilogramů. Při kontrole tašky dcery narazili celníci na zlatou žílu, skrývalo se v ní 74 prutů zlata o celkové hmotnosti 3,25 kilogramu.

Rodina přitom celníkům tvrdila, že si pouze vyzvedla 4 000 eur v Lichtenštejnsku a nyní má namířeno do Curychu. Ani jedno ale celníci Čechům neuvěřili.

Celníci předpokládají, že rodina chtěla poklad v hodnotě 700 000 eur (téměř 18,7 milionu korun) převézt do České republiky bez zaplacení dovozního cla ve výši 96 700 eur (asi 2,6 milionu korun).

Na Čechy nyní čeká podle listu Heute, který o události informoval jako první, „enormní“ pokuta. Zákon ukládá, že zboží v hodnotě nad 10 000 eur je vždy třeba celníkům hlásit. 

V souvislosti s případem cituje Heute i rakouského ministra financí Gernota Blümela, který vyjádřil hrdost na rakouskou celní správu. „V boji proti praní špinavých peněz a financování terorismu má potírání ilegálních pohybů peněz zásadní význam,“ řekl Blümel.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video