Palestinští demonstranti se snaží naložit zraněnou ženu na nosítka (15. května...

Palestinští demonstranti se snaží naložit zraněnou ženu na nosítka (15. května 2018). | foto: AP

Zemřeli další demonstranti z masakru v Gaze, počet obětí stoupl na 61

  • 119
Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy oznámilo, že zemřeli další dva Palestinci zranění při pondělním masakru demonstrantů u hranic pásma. Počet obětí zákroku izraelských vojáků proti palestinským protestům v den přemístění ambasády USA do Jeruzaléma vzrostl na 61. Dalších více než 2 700 lidí utrpělo zranění.

Zraněním nově podlehli dva muži, dvacetiletý a osmapadesátiletý. Oba byli hospitalizováni v kritickém stavu, upřesnily palestinské zdroje.

Pondělí bylo dnem s největším počtem obětí od války mezi radikálním palestinským hnutím Hamás, které Pásmo Gazy ovládá jedenáct let, a izraelskými bezpečnostními složkami od roku 2014.

Od 30. března manifestují Palestinci u hranice s Izraelem za právo uprchlíků na návrat na území, z něhož byli jejich předci vyhnáni po vzniku státu Izrael v květnu 1948 a po následné první izraelsko-arabské válce.

Podle úřadů v Pásmu Gazy bylo za dobu nynějších protestů zabito při střelbě izraelských vojáků na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem celkem 118 Palestinců, napsala agentura AFP.

Izrael ujišťuje, že udělal vše pro omezení počtu civilních obětí a že sahá k ostré střelbě jen jako k poslednímu prostředku. Zároveň obviňuje hnutí Hamás z toho, že nahání civilisty na příhraniční frontovou linii s cílem zakrýt snahy o proniknutí na izraelské území.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video