Izrael pokračuje v bombardování Gazy. Prezident USA vyzývá ke klidu zbraní

  6:55aktualizováno  18:47
V noci na úterý pokračovalo intenzivní bombardování Pásma Gazy izraelskou armádou. Centrem náletů se stalo město Gaza. Mezi zasaženými budovami byly kanceláře katarského Červeného půlměsíce v Gaze a také jediná klinika pro trasování nákazy covidem-19. Úřady v Gaze ohlásily, že od 10. května přišlo o život 213 Palestinců. Za klid zbraní se poprvé přimluvil americký prezident Joe Biden.
Dalším dnem pokračuje intenzivní bombardování Pásma Gazy izraelskou armádou....

Dalším dnem pokračuje intenzivní bombardování Pásma Gazy izraelskou armádou. Centrem náletů se hned po půlnoci stalo město Gaza. Mezi zasaženými budovami byly kanceláře katarského Červeného půlměsíce v Gaze a také jediná klinika pro trasování nákazy covidem-19. (18. května 2021) | foto: Reuters

Bomby zasáhly také infrastrukturu, v Gaze v noci panovala prakticky úplná tma. Vedle bezpečnostních rizik vzniká podle agentury AFP i krize humanitární. O své domovy přišlo při bombardování přes 2 500 Palestinců a na 40 tisíc lidí muselo svá bydliště opustit. Palestinci se hromadí v přeplněných krytech, píše DPA.

Pozdrav z Izraele

„Víme, že máme speciálního přítele, na kterého se vždy můžeme spolehnout. S požehnáním z Jeruzaléma,” uvedl izraelský prezident Reuven Rivlin v dopise českému prezidentovi Miloši Zemanovi. Na Twitteru to uvedl Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček.

Palestinské teroristické hnutí Hamás na šest hodin pozastavilo raketovou palbu na Izrael a obnovilo ji až ráno, kdy zněly poplašné sirény v jihoizraelském městě Netivot. 

Podle televize Al-Džazíra Hamás zároveň pohrozil, že bude pokračovat v odpalování raket na Tel Aviv, pokud izraelské letectvo nepřestane „mířit na civilisty“.

Armádní mluvčí Hidai Cilberman řekl, že armáda nezná důvod nočního přerušení raketové palby a že její kampaň proti Hamásu a Islámskému džihádu pokračuje. 

Brzo ráno izraelská letadla zasáhla i útočné čluny Hamásu, které měly být použity proti izraelskému námořnictvu. Při jednom z náletů byla zasažena šestipatrová budova, v níž byly knihovny a studijní centra Islámské univerzity v Gaze. V hromadě trosek bylo vidět počítače, stoly a židle.

Armáda tvrdí, že míří především na teroristy a že jich už 150 zabila. Na palestinské straně však umírají i civilisté, tamní úřady hlásí od 10. května 213 mrtvých, mezi nimi 61 dětí, a přes 1 400 raněných. Izrael má deset mrtvých a 294 raněných. K bilanci se přidávají ještě dva zabití Thajci (viz box).

Izrael se hájí, že cílem náletů jsou tunely, které podle něj islamisté využívají k zásobování zbraněmi a municí. Část útoků podle armády mířila na pět domů vysoce postavených velitelů Hamásu a jeho operační středisko pro vnitřní bezpečnost, píše DPA.

Hamás zabil dva Thajce

Vzdušný úder vedený z Pásma Gazy v úterý zabil dva thajské pracovníky v balírenském závodě na jihu Izraele. Informovala o tom izraelská policie.

Dalších sedm lidí bylo při odpoledním raketovém útoku zraněno a převezeno do nemocnice, vyplývá z informací izraelské zdravotnické organizace Magen David Adom.

Útok na jih Izraele následoval několik hodin po izraelských náletech na Pásmo Gazy. Palestinci v Izraeli, Jeruzalémě a na okupovaném Západním břehu Jordánu v úterý navíc zahájili generální stávku na protest proti Izraeli a současným bojům mezi Izraelem a palestinským Hamásem.

V úterý mají izraelští politici a generálové jednat o znovuotevření hraničního přechodu do Pásma Gazy Kerem Šalom. Slouží k přepravě zboží a v Pásmu dochází kromě jiného palivo pro elektrárnu. Přechod je uzavřen od 10. května, kdy boje začaly. 

OSN už Izraeli za otevření přechodu poděkovala a počítá s otevřením dalšího v Erezu. Izrael však zatím otevření Kerem Šalomu nepotvrdil. Cilberman sice zprávu před novináři popřel, ale jeden z jeho kolegů později sdělil, že zatím nebylo rozhodnuto a že se o tom jedná.

Na Izrael v úterý mířilo šest střel z Libanonu, ale nepřelétly hranici. Od jordánské hranice pak na sever Izraele letělo bezpilotní letadlo, které armáda sestřelila. Zda bylo posláno z Jordánska, není jasné.

Izraelská armáda uvedla, že Hamás na Izrael odpálil od začátku konfliktu 3 350 raket, jen za pondělí jich bylo 200. Do Izraele jich však dopadne jen minimum, většinu jich ještě ve vzduchu zničí obranný systém Iron Dome (Železná kupole).

Za klid zbraní se poprvé přimluvil také americký prezident Joe Biden. Spojené státy přitom dosud blokovaly vydání rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která by boje razantně odsoudila. Rada se k dalšímu jednání sejde opět v úterý. O možném příměří budou videokonferencí jednat prezidenti Francie a Egypta Emmanuel Macron a Abdal Fattáh Sísí a jordánský král Abdalláh II.

15. května 2021

Egypt se rozhodl poslat do Gazy humanitární pomoc. Jeho ministryně zdravotnictví Halá Zájdová řekla, že do Pásma míří 65 tun chirurgických potřeb, lahve s kyslíkem, injekční stříkačky, antibiotika a masti na spáleniny v hodnotě 14 milionů egyptských liber (18,5 milionu korun). 

Při pondělním bombardování byla v Gaze zničena jediná klinika na trasování covidu-19. Rafáh je jediný hraniční přechod, který nekontroluje Izrael a který spojuje Pásmo Gazy s Egyptem.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Brazílii sužuje nesnesitelné horko. V Riu byla pocitová teplota 62,3 stupně

19. března 2024

V Brazílii je už několik dní nesnesitelné horko, v Riu de Janeiro v neděli naměřili 42 stupňů...

KOMENTÁŘ: Jen v totalitách média útočí na opozici a obhajují vládu, píše Babiš

19. března 2024  7:40

Po posledních průzkumech preferencí vládní řady zřejmě zachvátila pořádná panika. Místo toho, aby...

Bankomaty v Etiopii kvůli chybě rozdaly lidem miliony. Vraťte je, prosí banka

19. března 2024  7:11

Největší etiopská banka se o víkendu potýkala s technickou závadou systému. Ta způsobila, že si...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...