Britové mají podezřelého z útoku v metru, ulice střeží stovky vojáků

  • 310
Britská policie v souvislosti s pátečním útokem v metru zadržela osmnáctiletého mladíka. Podle policistů jde o významný posun ve vyšetřování. Výbuch ve stanici Parsons Green zranil devětadvacet lidí. Premiérka Theresa Mayová v pátek večer oznámila, že vláda zvýšila ohrožení terorismem na nejvyšší úroveň.

Osmnáctiletý mladík byl zadržen sobotu ráno v přístavu Dover na jihovýchodě Anglie. „Dnes ráno jsme v rámci vyšetřování provedli důležité zatčení,“ protiteroristický koordinátor londýnské policie Neil Basu. 

Vyšetřování podle něj dále pokračuje, stupeň ohrožení zůstává na kritické úrovni a v ulicích budou nadále hlídkovat ozbrojení policisté. „Kvůli vyšetřování máme dobré důvody, abychom nyní nezveřejňovali žádné podrobnosti o zatčeném muži,“ dodal Basu.

V sobotu odpoledne ozbrojení policisté provedli razii ve městě Sunbury-on-Thames v hrabství Surrey, kde evakuovali a prohledali jeden obytný dům. Policie uvedla, že zátah souvisís ranním zatčením v Doveru a útokem v Parsons Green, více informací ale neposkytla.

„Na místě byly ve stometrové vzdálenosti vytvořeny policejní kordony s cílem usnadnit operaci metropolitní police, jíž poskytuje podporu policie ze Surrey,“ citovala agentura Reuters z policejního prohlášení. 

Policie zkoumá záběry z kamer

Šéf policejní protiteroristické jednotky Mark Rowley v pátek večer oznámil, že detektivové pokračují v analýze kamerových záznamů z místa a okolí útoku a vyslechli desítky svědků. Veřejnost jim zaslala na 77 snímků a videí. „Pátráme po podezřelých. Je to velmi komplexní vyšetřování, které postupuje rychle,“ řekl Rowley. 

Policie požádala o pomoc při zajišťování bezpečnosti armádu a po celé zemi bude za tímto účelem rozmístěno asi 1 000 vojáků. Bližší podrobnosti o improvizované bombě umístěné v bílém kyblíku a tašce s logem supermarketu Lidl nejsou zatím známy. Policie podle Rowleyho žádné jiné výbušné zařízení nenašla.

List The Guardian píše, že policisté na záznamech z bezpečnostních kamer objevili záběry podezřelého muže s kyblíkem, jak nastupuje do metra. K útoku, který si naštěstí nevyžádal žádné oběti, se prostřednictvím své tiskové agentury Amak přihlásil Islámský stát - ostatně jako ke všem podobným útokům v Evropě.

Ohnivá koule v metru

Premiérka Theresa Mayová v pátek večer oznámila, že stupeň ohrožení terorismem byl zvýšen na nejvyšší úroveň. Kritický stupeň znamená, že aktuálně hrozí teroristický útok. Mayová v televizi oznámila, že v následujících dnech budou v ulicích hlídkovat ozbrojení policisté a vojáci.

„Veřejnost uvidí ve veřejné dopravě a na ulicích více ozbrojených policistů, jejichž úkolem je zajistit větší ochranu. Je to rozumné a přiměřené opatření, které během vyšetřování poskytne lidem více jistoty a bezpečí,“ uvedla premiérka v televizi.

Televize BBC zveřejnila záběry dohořívající bomby, které po výbuchu ve stanici Parsons Green pořídili cestující. Vyšetřovatelé věří, že bomba měla být odpálena na dálku, takže nešlo o sebevražedný útok. Podle expertů je možné, že explodovala jen roznětka, k výbuchu hlavní nálože ale nedošlo.

Svědci popisují, že ve vagonu se ozvala rána a objevila se ohnivá koule, která řadě lidem ožehla tváře a vlasy. Většina hospitalizovaných lidí ale utrpěla zranění v následné tlačenici. Stanice Parsons Green byla v pátek večer znovu otevřena.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue